Linkuri accesibilitate

A doua rundă de consultări în format 5+2 pentru reglementarea transnistreană


Kanat Saudabaev
Kanat Saudabaev

Reuniunea de la Astana a stat sub semnul recentei declaraţii Medvedev - Ianukovici. Președintele în exercițiu al OSCE Saudabaev elogiază documentul semnat de Voronin și Smirnov în urmă cu un an la Moscova

Ministrul kazah de externe Kanat Saudabaev a anunţat în numele preşedinţiei kazahe a OSCE că apreciază pozitiv declaraţia preşedinţilor Medvedev şi Yanukovici din 17 mai privind reglementarea transnistreană. Saudabaev a subliniat că este solidar cu apelul celor doi șefi de stat care au îndemnat Moldova şi Transnistria „să se abţină de la acţiuni unilaterale ce ar putea tensiona situaţia în regiune şi să îndepărteze perspectiva reglementării”, percizează un comunicat de presă al diplomaţiei kazahe.

Kanat Saudabaev a mai spus că este foarte important că declaraţia ruso-ucraineană face referinţă la documentul din 18 martie 2009, semnat la Moscova de fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov, în prezenţa preşedintelui rus Medvedev, şi care vorbeşte, potrivit comunicatului diplomaţiei kazahe, „despre transformarea actualei misiuni de pacificare într-una de garantare a păcii sub egida OSCE”.

Amintim, documentul semnat de Voronin şi Smirnov la Moscova preciza că actualul format de menţinere a păcii va putea fi modificat numai după rezolvarea definitivă a conflictului. Unii observatori au interpretat acest lucru ca pe o cedare în faţa Moscovei pentru că ar permite trupelor ruse să staţioneze în continuare în Moldova pe un termen nedeterminat.

Dar, Kanat Saudabaev a adăugat că această chestiune ar trebui discutată în cadrul consultărilor în formatul 5+2, unde toate părţile implicate ar trebui să ajungă „la o înţelegere coordonată a căilor optime pentru o asemenea transformare”, subliniind în acest context importanţa discuţiilor cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

„Pentru Kazahstan, formula reglementării rezidă în principiul respectării suveranităţii şi integritării teritoriale a Moldovei, asigurarea unui statut corespunzător Transnistriei şi respectarea drepturilor politice, economice şi sociale ale locuitorilor regiunii”, a mai declarat ministrul kazah de externe Kanat Saudabaev, citat de serviciul său de presă. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile în formatul 5+2 se vor transforma în negocieri, până la sfârşitul acestui an.

Speranţa relunării formale a negocierilor a exprimat-o şi vicepremierul moldovean Victor Osipov, în timp ce reprezentantul Transnistriei la reuniune, Vladimir Iastrebciak, a spus că părţile nu ar trebui să se grăbească. Potrivit agenţiei ruse Ria-Novosti, la reuniunea de la Astana Chişinăul ar fi pus accentul pe problema liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului, iar Tiraspolul pe mecanisme de garantare a înţelegerilor anterioare şi a celor viitoare în procesul reglementării.
Previous Next

XS
SM
MD
LG