Linkuri accesibilitate

25.05 - București: Incheierea negocierilor de aderare cu UE la 5 capitole


Dan Alexe
Dan Alexe

Dintre ţările care au început în 2000 negocierile de aderare, România a încheiat cele mai puţine capitole, 5 din totalul celor 31.


25 mai 2000

Actualitatea românească. Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).

Incheierea negocierilor de aderare cu UE la 5 capitole
.

România şi Uniunea europeană au încheiat la Bruxelles negocierile la cele 5 capitole deschise de România în cadrul dosarului de aderare la Uniune. Aurel Ciobanu-Dordea, negociatorul şef la României a precizat că în acest moment, cele 5 capitole pot fi considerate închise.

Mai rămân însă 26 de alte capitole de negociat. Dintre ţările care au început în 2000 negocierile de aderare, precizează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, România a încheiat cele mai puţine capitole. Este vorba de educaţie şi formarea profesională, întreprinderile mici şi mijlocii, cercetarea, relaţiile externe şi politica externă şi de securitatea comune.

Bulgaria, de exemplu, a început cu toate cele 5 capitole ale României la care s-a adăugat cultura. Slovacia şi-a încheiat cu o zi în urmă negocierile în 6 capitole. Ramîne acum ca fiecare ţară să propună capitolele următoare la care se vor deschide negocierile.

Decizia finală este luată însă tot de Comisia europeană. Cu totul sunt 31 de capitole care acoperă întreaga legislaţie europeană şi care trebuie adoptate în întregime de ţările candidate.

Negocierile cele mai complicate sunt din agricultură, siderurgie şi textile. Negocierile cu Polonia şi Slovenia la capitolul agricultură au fost întrerupte cu cîteva zile în urmă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG