Linkuri accesibilitate

Eurodeputați români intervin la Bruxelles în sprijinul lui Ernest Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Cristian Busoi (PNL) și Cristian Preda (PDL) susțin eforturile Chișinăului de eliberare a jurnalistului Ernest Vardanean

Europarlamentarii români Cristian Buşoi (PNL) şi Cristian Preda (PDL) susţin eforturile autorităţilor de la Chişinău de eliberare a jurnalistului Ernest Vardanean.

Deputatul european Cristian Buşoi a trimis o scrisoare Comisiei Europene, în care solicită implicarea Comisiei Europene în eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean. De altfel, Buşoi nu este singurul membru al Parlamentului European preocupat de soarta lui Vardanean. In două interviuri acordate la Strasbourg Europei Libere, Cristian Buşoi şi colegul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda, susţin că la nivelul instituţiilor europene se vor depune eforturi diplomatice pentru eliberarea jurnalistului.


*

Europa Liberă: Domnule Buşoi, din calitatea pe care o aveţi de europarlamentar român, membru al delegaţiei Uniunea Europeană- Moldova, de apropiat faţă de problematica ce ţine de Republica Moldova, cum aţi privit declaraţia pe care Vardanean a dat-o din Transnistria? Şi cum priviţi întregul caz Vardanean?

Cristian Bușoi
Cristian Buşoi: „Cu foarte multă reticenţă am primit acea declaraţie. Sincer, autorităţile din Transnistria nu-mi oferă nici o garanţie că ceea ce se întâmplă în închisorile de acolo şi felul în care fac anchetele pe diferite subiecte respectă vreo procedură europeană sau internaţională. Transnistria este un stat artificial. Cu un regim corupt, care nu respectă nici un fel de reguli internaţionale. Şi, evident că nu este nici un fel de transparenţă în acest caz. Aşa încât sunt înclinat să cred că acele declaraţii sunt făcute sub presiune şi că odată scăpat de acolo ziaristul Vardanean va explica de ce a făcut acele declaraţii şi în ce context.”

Europa Liberă: Vorbiţi despre posibilitatea ca el să scape de acolo. Cum poate să facă lucrul ăsta? A existat în cadrul delegaţiei din care faceţi parte o dezbatere pe tema asta? S-a discutat subiectul?

Cristian Buşoi: „S-a discutat subiectul ori de câte ori ne-am întâlnit cu oficiali din Republica Moldova. Sigur, mingea nu e la domniile lor, dar ne-am folosit de prilej, că erau reprezentanţi şi ai Comisiei Europene şi colegi europarlamentari din alte multe ţări, pentru a aduce din nou în discuţie acest caz, care mie mi se pare extrem de grav. Vorbim de un stat artificial, nerecunoscut şi care nu are foarte multe contacte cu statele europene. Şi nici nu cred că dă prea mulţi bani, ca să folosesc această expresie, pe o relaţie cu statele Uniunii Europene. Dar Uniunea Europeană, Comisia Europeană, diplomaţiile unor state au relaţii şi cu Rusia, care este un partener al Uniunii Europene şi pe opinia căreia Transnistria dă mai mulţi bani. Există o diplomaţie discretă, care poate acţiona. Comisia Europeană şi unele state mari ale Uniunii Europene se pot implica şi pot rezolva acest caz. Eu, dealtfel, am trimis un mesaj către Comisia Europeană, către noul Serviciu de acţiune externă, în care m-am alăturat eforturilor altor colegi de a cere o implicare mai activă a Comisiei pe această temă. Şi sigur, sunt convins, că voi avea în curând răspuns.”

*

Cristian Preda: „ Moldova este un partener important. Se discută despre Moldova zilnic la Parlament. Inclusiv acum două zile a fost o discuţie foarte amplă cu comisarul Fuele, în cadrul Comisiei de afaceri externe. Domnia sa a evocat ceea ce a discutat la Chişinău cu oficialităţile moldoveneşti. Urmărim cu maximă atenţie şi eu şi colegii mei, nu doar români, ci din toate delegaţiile naţionale şi din grupurile politice, situaţia jurnalistului Vardanean, cum urmărim situaţia oricărui jurnalist, aflat în arest, sau ameninţat. Aşteptăm în cazul lui Vardanean elemente suplimentare.”

Europa Liberă: Din partea cui?

Cristian Preda: „Din partea tuturor părţilor implicate, ca să zic aşa.”

Europa Liberă: Efectiv, din partea Transnistriei? Şi din partea Moldovei?

Cristian Preda: „Din partea Transnistriei, e o parte nelegitimă. Eu nu recunosc legitimitatea acestei autorităţi. Nu cred că această autoritate trebuie tratată cum sunt tratate autorităţile guvernamentale. Însă voi sprijini orice demers al Chişinăului, care e destinat să clarifice situaţia şi suntem în contact, şi eu şi alţi colegi, pentru a clarifica această situaţie.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG