Linkuri accesibilitate

Audierea publică a raportului CCA pentru 2009


Corina Fusu
Corina Fusu
Activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului in 2009 a fost marcata de alegerile parlamentare ordinare si repetate, cu toate acestea, presedintele CCA Gheorghe Gorincioi a declarat ca s-au descurcat bine, iar situatia la capitolul audiovizual in Republica Moldova ar fi buna, dar are si asteptari.

Gheorghe Gorincioi: „CCA asteapta implicare mai activa si mai concreta din partea comisiei de profil a Parlamentului in rezolvarea problemelor ce tin de evolutiile in audiovizualul autohton“.

Presedinta Comisiei parlamentare Corina Fusu e de parere ca CCA-ul nu si-a onorat atributiile si ca nu ar fi acordat suficienta atentie dezvoltarii audiovizualului autohton.

Corina Fusu: „Raportul nu reflecta de fapt atributiile principale pe care le care CCA conform legislatiei si anume reglementarea domeniului, licentierea domeniului, monitorizarea domeniului si sanctionarea radiodifuzorilor care incalca legislatia in vigoare. De asemenea nu sunt clare concluziile care exista in acest raport. Si lipseste simtul autocritic pentru ca bineinteles mai sunt multe de facut“.

Expertul in domeniul audiovizualului Ion Bunduchi spune ca CCA, partial, a aplecat urechea la rapoartele societatii civile. De aici reiese ca exista mai multa vointa, comparativ cu anii precedenti. Este un raport mai consistent, spune Bunduchi, dar totusi lipsesc mai multe lucruri cum ar fi de exemplu lipsa informatiei despre modul cum este implementata strategia de acoperire a teritoriului national cu programe audiovizuale. Adoptata in 2007, strategia prevedea pentru 2010 un anumit volum de produse informationale autohtone.

Ion Bunduchi: „Radiodifuzorii nationali cu acoperire nationala cum ar fi Teleradio Moldova, TV2+ si TV Prime urmau sa aiba cateva ore de emisie in baza materialului autohton, ori CCA nu a scris nimic despre acest lucru si nu intelegem de ce, pentru ca de fapt, acesti trei radiodifuzori utilizeaza canale de stat si ar trebui sa functioneze in interesul statului ori a interesului national“.

Potrivit lui Bunduchi, daca domeniul audiovizualului nu este dezvoltat armonios, Republica Moldova ar risca sa-si piarda suveranitatea informationala.

Ion Bunduchi: „Asteptam ca in acest raport sa vedem in ce masura acest risc s-a diminuat sau, dimpotriva, a crescut, pentru ca nu am putea spune ca avem astazi foarte multe produse pluraliste si mai ales in baza materialului local, regional, national“. Ion Bunduchi mai crede ca acest lucru este un mare dificit.

Conform Codului audiovizualului, Parlamentul ia act de raportul prezentat de CCA. Iar pasul urmator va fi prezentarea acestuia in plenul Parlamentului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG