Linkuri accesibilitate

Incompetența clasei politice (Adevărul)


Indisciplina economiei românești (România liberă)

In ziua mitingului de protest din Piata Victoriei, editorialistul Ion M. Ionita de la Adevarul acuză clasa politica pe un ton demn de tribuna sindicalistilor. Elita politica manipuleaza din greu si ar trebui sa recunoasca acest lucru – crede jurnalistul. Prima manipulare ar fi atribuibila partidelor de opozitie, care spera ca protestele salariatilor nemultumiti sa darame de la putere Partidul Democrat Liberal. Dar nici acesta nu este scutit de responsabilitate. Ionita cere tuturor formatiunilor politice din Romania “sinceritate fata de popor”, caruia ar trebui sa i se spuna cum a fost pacalit: prin umflarea schemei de personal bugetar, prin alungarea peste granita a investitorilor si a fortei de munca active, paralel cu dezindustrializarea tarii s.a.m.d. ”Spuneti ca v-a interesat numai puterea, cu orice pret. Spuneti ca ii puneti sa plateasca pe toti pentru incompetenta si lacomia voastra“.

In Evenimentul zilei, editorialul lui Mircea Marian arata ca nu Fondul Monetar International si masurile de austeritate pe care le cere vor ingropa PDL, ci coruptia. Partidul condus de premierul Emil Boc isi va rupe gatul pentru ca nu poate face fata obstructiilor din interiorul clasei politice la masuri de asanare a economiei. Este adus in discutie exemplul masurilor de austeritate luate candva de premierul Marii Britanii, Margaret Thatcher. Impunerea lor a luat mult timp si a fost posibila numai pentru ca doamna Thatcher era “o persoana morala, care credea in cinste, cumpatare, raspundere personala si familie. Care dintre liderii PDL credeti ca ar corespunde unei astfel de descrieri?” – se intreaba comentatorul de la Evenimentul zilei.

O singura veste buna in presa de astazi: publicarea pe 12 mai a pozitiei Comisiei Europene privind intarirea guvernantei economice europene. O aminteste intr-un articol din Romania libera Cristian Ghinea care si explica despre ce este vorba: o mult mai stransa supraveghere a respectarii regulilor Uniunii de catre statele membre, ceea ce va face foarte bine indisciplinatei economii romanesti.
XS
SM
MD
LG