Linkuri accesibilitate

Amănunte privind catastrofa aeriană de la Smolensk


În urma analizei cutiilor negre ale avionului prezidențial polonez s-a stabilit că în cabina piloților s-au aflat persoane care nu erau membri ai echipajului

Anchetatorii catastrofei aeriene de la Smolensk în care au murit preşedintele Poloniei şi alte zeci de oficiali polonezi au exclus ipoteza unui atac terorist sau unei defecţiuni tehnice. La mai mult de o lună de la prăbuşirea avionului prezidenţial polonez au apărut amânunte noi care arată că în cabina piloţilor s-au aflat înainte de catastrofă persoane care n-aveau ce căuta acolo.

Comitetul Aviatic Interstatal, instituţia care investighează catastrofele aeriene din fostul spaţiu sovietic, a anunțat că amănuntele noi au apărut după analiza cutiilor negre ale avionului prezidenţial polonez. Şefa comitetului, Tatiana Anodina a declarat astăzi la Moscova că echipajul a ignorat avertismentele repetate de la sol despre condiţiile meteo nepotrivite pentru aterizare.

S-a stabilit că în cabina piloţilor se aflau indivizi care nu erau membri ai echipajului, a spus Anodina. Vocea unuia dintre ei a fost identificată precis, iar pentru a le identifica pe celelalte este nevoie de analize suplimentare din partea polonezilor.

Agenţia poloneză de ştiri, PAP citează surse apropiate anchetei care spun că vocea persoanei identificate era a lui Andrzej Blasik, comandantului suprem al forţelor aeriene poloneze.

Toţi cei 96 de oameni aflaţi la bordul avionului de producţie rusească Tu-154, inclusiv preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa, zeci de oficiali de rang înalt şi deputaţi au murit când nava prezidenţială s-a prăbuşit în ceaţa deasă din apropierea Smolenskului, pe 10 aprilie. Elita poloneză se îndrepta spre manifestările de comemorare a celor 22 de mii de ofiţeri polonezi masacraţi în pădurea Katîn de forţele sovietice cu 70 de ani în urmă.

Este pentru prima dată când anchetatorii au confirmat oficial că echipajul avionului prezidenţial a ignorat avertismentele controlorilor de trafic că aterizarea este imposibilă din cauza vizibilităţii reduse. Presa a speculat că un oficial de rang înalt din delegaţia poloneză aflată la bord ar fi cerut piloţilor să aterizeze în ciuda condiţiilor nefavorabile – versiune respinsă de anchetatorii de ambele părţi.

Reprezentantul Poloniei în comitetul de investigaţie, Edmund Klich a spus astăzi la Moscova că indivizii ale căror voci au fost înregistrate de cutiile negre s-au aflat în cabina piloţilor cu 16-20 de minute înainte de prăbuşire. „Nu cred că prezenţa lor a avut un efect decisiv asupra cauzelor catastrofei. Dar numai elucidarea completă a tuturor circumstanţelor poate da răspunsul”, a declarat Klich.

Aşadar, anchetatorii încă nu cunosc cauzele exacte ale catastrofei aeriene de la Smolensk. Dar măcar ştiu cu siguranţă ce versiuni se exclud. Tatiana Anodina, şefa Comitetului Aviatic Interstatal a spus că nu poate fi vorba de un atac terorist, o explozie, un incendiu la bord sau o defecţiune tehnică, iar motoarele avionului au funcţionat tot timpul, până în clipa coliziunii cu pământul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG