Linkuri accesibilitate

Important este să găsesc cartea...


Ștefan Nicolae
Ștefan Nicolae

Ştefan Nicolae: „Exact, cărţi care au mai trecut prin alte mâni, au o nuanţă de vechime, de utilitate.”


La librăria din cartier am cunoscut un tânăr pasionat de psihanaliză; el se numeste Ştefan Nicolae.

Ştefan Nicolae: „Acum caut o carte de Erich Fromm, „Fuga de libertate” sau „Arta de a iubi”. Nu cred că o să o găsesc dar oricum, o caut”

Europa Liberă: De unde aţi auzit de această carte?

Ştefan Nicolae: „Povestea e aceeaşi când cauţi orice fel de carte, am citit ceva din domeniul psihanaliziei, începând cu Freud, Jung, apoi mi-a recomandat o profesoară: „Vezi că mai sunt aşa cărţi, mai sunt aşa autori” şi tot citind un autor, un altul, diferite referinţe, l-am descoperit pe Fromm şi acum caut cartea, dar sincer, nu cred că o să-l găsesc aici. Nu se citeşte, nu se întreabă, nu e cunoscut probabil”.

Europa Liberă: Ce faceţi în situaţiile în care nu găsiţi o carte?


Ştefan Nicolae: „Trebuie să merg la Bucureşti săptămâna viitoare şi sper să o găsesc acolo. De obicei cumpăr cărţi de la vânzătorii ambulanţi de anticariate, în primul rând găseşti cărţi foarte bune la un preţ relativ mai mic”.

Europa Liberă: Vă referiţi la cărţile la mâna a doua?

Ştefan Nicolae: „Exact, cărţi care au mai trecut prin alte mâni, au o nuanţă de vechime, de utilitate. Important e să o găsesc, să o citesc şi să o păstrez pentru mine. Mă strădui să păstrez cărţile pentru că dacă le dau nu prea le văd înapoi. Oricum e o pierdere, chiar dacă este o carte, şi orice pierdere doare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG