Linkuri accesibilitate

În așteptarea demonstrațiilor sindicale de la București (România liberă)


Mugur Isărescu (BNR) despre explozia posturilor bugetare în ultimii 20 de ani (Adevărul)

Pe pagina electronica a ziarului Romania libera a aparut astazi stirea ca Republica Moldova cere retragerea trupelor rusesti din Transnistria si o misiune civila internationala. Informatia se refera in principal la reactia guvernului de la Chisinau fata de semnarea declaratiei presedintilor rus si ucrainean de sprijin a solutionarii pasnice a diferendului. Este amintita insa si o declaratie pe aceeasi tema a Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Premierul Vlad Filat este preluat in acelasi articol dupa Jurnal de Chisinau, in legatura cu disponibilitatea redeschiderii negocierilor in format 5+2. Tot el formuleaza si cele doua exigente deja amintite: retragerea trupelor si respectiv instalarea unei misiuni civile internationale in Transnistria.

Maine sunt asteptate mari manifestatii sindicale in fata guvernului de la Bucuresti, ca protest fata de masurile de austeritate discutate cu Fondul Monetar International. Editorialul Romaniei libere, semnat de Elena Vijulie, avertizeaza confederatiile sindicale ca risca sa-si compromita pozitia prin asocierea cu politicienii care au adus de fapt tara in actuala criza economica. Protestele de strada, crede jurnalista, “vor desparti graul de neghina”, pe adevaratii oameni politici, care au mila si vin cu solutii, de “papusarii versati in exploatarea nenorocirii altora”. “Ajutorul autentic tine de solutii economice, nu de autobuzele otravite ale umilintei oamenilor in fata statului intrat in zodia smintelii” – suna in final diagnosticul acestui comentariu. Sa mai notam ca Elena Vijulie ii considera vinovati deopotriva pe “prea avutii lideri ai Partidului Democrat Liberal, donandu-si salariile de oficiali de rang inalt”, cat si pe “mult prea imbogatitii lideri ai Partidului Social Democrat”.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a semnalat astazi, in cadrul unei intalniri profesionale despre care relateaza Hotnews si ziarul Adevarul, ca in 1990 Romania avea 800.000 de bugetari, in timp ce acum are 1.400.000.
XS
SM
MD
LG