Linkuri accesibilitate

Complicatul mecanism european de stabilitate financiară pus în marș


Instrumentul de cumparare a datoriilor, de 440 de miliarde de euro, va fi garantat de guvernele țărilor din zona euro, în timp ce instrumentul de creditare va fi garantat de bugetul comunitar.


Ministrii de finante din zona euro au cazut de acord azi noapte asupra detaliilor tehnice de utilizare a Fondului de stabilizare de 750 miliarde de euro. Fondul este pus la dispozitia statelor din zona euro care au dificultati financiare.

Potrivit deciziei de azi noapte in cazul in care o tara din zona euro solicita utilizarea acestor bani, ministrii de finante vor trebui sa voteze unanim decizia de a permite acest lucru.

Nu toate statele au agreat aceasta formula, Franta de pilda, preferand, se pare, in locul votului individual pentru fiecare tara in parte un set de criterii pe care, daca tarile il intrunesc, sa poata fi elibigile pentru a primi fonduri.

Practic, fondul care ar urma sa fie folosit pentru cumpararea datoriilor statelor din zona euro va fi infiintat sub legea luxemburgheza. Statele membre vor detine parti din acest fond iar Comisia va stabili legaturile cu Banca Europeana de Investitii.

Mecanismul de stabilizare de 750 de miliarde de euro este alcatuit dintr-un instrument de creditare de 60 de miliarde care vor fi administrat de Comisia Europeana si un altul de cumparare a datoriilor, care are la dispozitie 440 de miliarde. Prin intermediul acestui mechanism, UE va strange bani de pe pietele de capital si va cumpăra obligaţiuni dintr-o ţară din zona euro aflata în dificultate financiară.

Restul de bani pana la 750 de miliarde vor fi acoperiti de Fondul Monetar International.

Instrumentul de cumparare a datoriilor, de 440 de miliarde de euro, va fi garantat de guvernele tarilor din zona euro in timp ce instrumentul de creditare va fi garantat de bugetul comunitar.

Comisarul European pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a confirmat ca Grecia va primi miercuri prima transa a imprumutului de urgenta de 110 miliarde. De fapt este vorba de partea care le revine tarilor din zona euro (14.5 miliarde ) pentru ca banii de la Fondul Monetar International, adica 5.5 miliarde, au fost deja transferati la Atena.

Astazi, la Bruxelles, se reunesc toti cei 27 de ministri de finante din tarile membre. Acestia urmeaza sa aprobe o serie de reglementari privind fondurile de investiţii alternative (cum sunt fondurile speculative şi fondurile de capital privat).
XS
SM
MD
LG