Linkuri accesibilitate

Încălcarea regulilor de declarare a veniturilor funcționarilor publici - ce sancțiuni?


Petru Macovei (Asociația Presei Intependente)
Petru Macovei (Asociația Presei Intependente)

Petru Macovei (API): De ce actuala guvernare care are suficiente mandate pentru a modifica legi ordinare, n-a modificat legea?

Cu o întîrziere de aproape două luni, Comisia Centrală de Control al veniturilor şi proprietăţilor a sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în vederea verificării proprietăţilor mai multor demnitari care ar fi declarat, aşa cum constată comisia, trunchiat bunurile pe care le deţin. Numai că sancţiunile prevăzute de lege în astfel de cazuri sunt atît de neunivoce încît membrii comisiei recunosc că puţini dintre demnitarii care au trişat vor putea fi şi pedepsiţi pentru asta.

Comisia Centrală de Control a verificat jumătate din declaraţiile depuse de demnitari şi a sesizat poliţia anticorupţie în cazul a trei deputaţi, doi foşti miniştri, 5 judecători, 10 procurori, 6 preşedinţi de raion şi 4 primari. Acestora li se impută faptul că nu au indicat în declaraţiile expediate comisiei toate bunurile pe care le-ar deţine. Cei trei deputaţi vizaţi de comisie sunt Anton Miron, Ghenadie Morcov, Oleg Babenco – toţi membri ai fracţiunii comuniştilor din legislativ, iar foştii miniştri suspectaţi că ar fi dosit o parte din proprietăţi sunt Valentin Guznac de la Ministerul Administraţiei Publice Locale şi Pavel Buceaţchi, ex-ministru al dezvoltării informaţionale. Membrii comisiei recunosc însă că chiar dacă verificările vor confirma existenţa abaterilor, ele nu vor putea fi sancţionate nici conform normei administrative, dar nici conform celei penale, iar în cazul miniştrilor şi deputaţilor – nici în baza unor acţiuni disciplinare.

Unul dintre membrii CCC, ministrul justiţiei Alexandru Tănase: “Art. 330 al I, indice 1, al Codului Penal sancţionează încălcarea regulilor de declarare a veniturilor de către funcţionari, dar avem totodată o decizie a CSJ din 23 martie 2010 care zice că persoanele respective pot fi trase doar la răspundere disciplinară. Dar cum poate fi atras la răspundere disciplinară un deputat, sau un membru al guvernului?”

Conform comisiei de control, există şi un grup de patru deputaţi, un membru de guvern, 10 procurori, 5 preşedinţi de raion şi 19 primari care nici n-au completat o declaraţie de venituri deşi erau obligaţi prin lege să le trimită comisiei în urmă cu 3 luni şi jumătate. Nici aceştia nu vor putea fi traşi la răspundere în baza legii actuale, aşa cum afirmă alt membru al CCC, directorul CCCEC, Viorel Chetraru: „Rolul lucrului comisiei este tocmai acesta – crearea, pe viitor, a unui mecanism represiv care ar permite sancţionarea penală, sau măcar contravenţională, a persoanelor care au comis abateri sau şi-au permis să nu declare”.

Dar Asociaţia Presei Independente, organizaţie care de mai mulţi ani monitorizează felul în care demnitarii moldoveni îşi fac publice averile, atrage atenţia că actualele autorităţi au avut la dispoziţie suficient timp pentru a modifica norma legală.

Directorul executiv al asociaţiei, Petru Macovei: „Din puţina informaţie care apare în aceste declaraţii pot totuşi fi developate nişte venituri care nu sunt obţinute legal. Sau cel puţin pot fi aduşi în faţa opiniei publice demnitarii care nu-şi declară veniturile. De ce actuala guvernare, care are suficiente mandate pentru a modifica legi ordinare, n-a modificat legea - este parţial de înțeles în condiţiile unei crize politice. Are însă şansa să se reabiliteze dacă ar face-o cel puţin acum.”

Potrivit datelor Centrului pentru Analiza şi Combaterea Corupţiei, organizaţie care anterior a făcut o expertiză a legii cu privire la declararea veniturilor şi proprietăţilor de către demnitari, din 2002 de cînd există acest act normativ, pe banca acuzaţilor au ajuns doar doi poliţişti care nu şi-ar fi declarat toate veniturile şi proprietăţile. Ambii au fost achitaţi de pedeapsa penală, fiind obligaţi doar să achite statului cîte o amendă – unul de 2 sute, iar altul de 2 mii de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG