Linkuri accesibilitate

Blocul de locuinţe fără apă


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Blocul de pe strada Valea Crucii: Dacă ar exista voinţă prometeică, enigma apometrelor s-ar spulbera repede.


Am remarcat că mai mulţi colegi de breaslă au vorbit săptămîna trecută despre drama locatarilor unui bloc de pe strada Valea Crucii, oameni sărmani rămaşi fără apă tocmai 4 zile. De ce? Păi, pentru că blocul are datorii de 100 mii lei şi Apă-Canal a sistat alimentarea cu apă a casei.

O precizare mi se pare necesară înainte de a intra în subiect: în dulcea provincie moldovenească există blocuri care nu au văzut apă ani de zile, dar despre acestea nu s-a vorbit atîta cît despre blocul chişinăuian deunăzi. O fi probabil o diferenţă între blocurile din provincie şi alea din capitala noastră europeană.

Să revenim însă la blocul de pe strada Valea Crucii. Dacă încerci să pătrunzi în esenţa dramei, poţi constata cu uşurinţă că ea e compusă dintr-un şir de bizarerii. E bizar, bunăoară, faptul că unii locatari plătesc mereu facturile, pe cînd alţii le ignoră. Unde mai pui că nici nu se ştie dacă rău-platnicii sînt in corpore oameni sărmani-nevoiaşi. E bizar şi faptul că, citez un mass-medium, „nimeni nu i-a avertizat pe locatari că vor rămîne fără apă”.

Însă la fel de bizară mi se pare şi stupoarea locatarilor. Păi, la ce se aşteptau aceştia în condiţiile în care blocul avea datorii vechi? Ciudat e însă şi faptul că fără apă au rămas oamenii nevinovaţi, corecţi, care plătesc facturile. Bizar e, dacă stai să te gîndeşti mai bine, şi faptul că Apă-Canal nu are contracte încheiate cu fiecare locatar în parte. Bizar e şi faptul că indicii apometrelor din apartamente diferă de indicii apometrelor de la Apă-Canal. Asta din urmă e o poveste veche începută încă la sfîrşitul anilor 90. Un mister care nu mai poate fi dezlegat, deşi, dacă ar exista voinţă prometeică, enigma apometrelor s-ar spulbera repede.

Şi dacă există atîtea bizarerii şi neconcordanţe, de ce să ne mire ca blocul cu pricina a rămas fără apă? Mai uimitor mi se pare faptul că el a fost alimentat cu apă atîta vreme, în ciuda datoriilor. Aşa sau altfel, nu avem de-a face cu un caz singular. Au mai existat de-a lungul anilor şi altele, la fel de ciudate.

Iar pentru că se apropie un nou val al scumpirilor, după care va urma altul, ar fi bine să lămurim bizareriile existente între prestatorii de servicii şi consumatori. Asta ca blocul de pe strada Valea Crucii şi altele de felul lui să nu rămînă fără apă pe vecie. Şi nu numai fără apă...
XS
SM
MD
LG