Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: autodenunţ din cuşca leului


Demonstrație de protest în fața ambasadei Rusiei de la Erevan în sprijinul lui Ernest Vardanean, 11 mai 2010.
Demonstrație de protest în fața ambasadei Rusiei de la Erevan în sprijinul lui Ernest Vardanean, 11 mai 2010.

Andrei Safonov: "Contactele între două maluri ale Nistrului sunt atât de diverse, puternice şi permanente, încât nimeni nu le poate interzice".

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Iată principalele titluri:

După o lună în arestul mgb-ului, Ernest Vardanean susţine că ar fi spionat pentru Moldova.

Rudele lui Vardanean, oficialităţi din Chişinău şi experţi de pe ambele maluri ale Nistrului afirmă că auto-denunţul televizat al jurnalistului a fost obţinut sub presiuni, iar reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale spun că acesta aminteşte de execuţiile publice din vremuri apuse.

Începem ca de obicei cu ştirile, principalele evenimente ale săptămânii trecute vă sunt prezentate de colega mea, Diana Răileanu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deputaţii europeni au înscris cazul lui Ernest Vardanean pe agenda unei dezbateri privind cazurile de încălcare a drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept. Îngrijorări faţă de soarta ziaristului independent de la Tiraspol a exprimat ambasadorul Statelor Unite la OSCE, Ian Kelly, iar la Chişinău ministrul adjunct de externe Andrei Popov a declarat că arestarea lui Vardanean ridică multe semne de întrebare, la fel ca şi autodenunţul făcut. In opinia lui Andrei Popov, acest caz este o încercare a autorităţilor de la Tiraspol de a intimida vocile critice din regiune, înaintea alegerilor din Sovietul Suprem din acest an şi de a zădărnici eforturile Chişinăului de apropiere a celor doua maluri ale Nistrului şi de întărire a încrederii. Mai multe reacţii, comentarii şi opinii la această temă, în câteva minute.

În ajunul vizitei la Kiev din 17-18 mai a preşedintelui Rusiei, Dmitrii Medvedev, ministerul ucrainean de externe şi-a reconfirmat adeziunea faţă de actualul mecanism de negocieri în problema transnistreană, în formatul 5+2, şi faţă de menţinerea misiunii europene de asistenţă la frontiera cu Moldova. În preajma întrevederii Medvedev-Ianucovici, la Tiraspol a răsunat speranţa, iar la Chişinău temerea că Ucraina ar putea renunţa la actualul regim vamal pentru mărfurile transnistrene. Totodată, diplomaţi de la Moscova au spus că declaraţia de la Kiev a celor doi preşedinţi ar sublinia importanţa actualului format de menţinere a păcii, dominat de Rusia, şi pe care Chişinăul doreşte să-l transforme într-o misiune internaţională civilă de observare.

Pe 13 mai, de sărbătoarea ortodoxă a Înălţării lui Cristos, după vechiul calendar, Mitropolitul Moldovei Vladimir a oficiat o slujbă la mănăstirea de la Chiţcani din stânga Nistrului, împreună cu noul episcop de Tiraspol şi Dubăsari Savva, după care s-a întâlnit cu liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov. Potrivit serviciului său de presă, Smirnov i-a povestit Mitropolitului despre renaşterea bisericilor în Transnistria, iar Înalt Preasfinţitul i-a vorbit despre iniţiativa predării bazelor religiei ortodoxe în şcolile din Moldova, disciplină predată şi în Rusia. Smirnov a salutat ideea, subliniind că în Transnistria sunt aplicate standardele ruseşti în educaţie, chiar dacă învăţământul se face în 3 limbi – rusă, ucraineană şi moldovenească, în timp ce standardele româneşti nu sunt recunoscute. Mitropolitul Vladimir i-a mulţumit lui Smirnov pentru înţelegerea manifestată faţă de nevoile eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari a Mitropoliei Moldovei, care face parte din Biserica Ortodoxă Rusă.

Pe 15 mai la Chişinău a fost marcată Ziua Europei. La manifestaţii a participat şi comisarul Ununii Europene pentru extindere si politica vecinătăţii, Stefan Fule. Potrivit lui, reuniunea din 15 iunie Moldova – Uniunea Europeană va acorda o atenţie deosebita problemei vizelor. Fule a dat asigurări că Uniunea Europeană va sprijini ferm reformele economice şi democratice în Moldova, pe care el a numit-o drept unul din principalii beneficiari de fonduri europene din vecinătatea Uniunii. Fule a spus însă că pentru reforme durabile, Moldova trebuie să înlăture rapid obstacolul constituţional din calea alegerii şefului statului.

Oficialităţi din Osetia de Sud, regiunea secesionistă a Georgiei, au eliberat 3 cetăţeni georgieni arestaţi pentru că ar fi trecut „ilegal frontiera de stat”. Cei trei fac parte dintr-un grup de 6 georgieni arestaţi de autorităţile separatiste în luna octombrie. Potrivit serviciului georgian al postului nostru de radio, eliberarea georgienilor a fost posibilă cu sprijinul comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului Thomas Hammarberg si al emisarului Uniunii Europene Pierre Morel.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Naţiunile Unite şi Rusia au lansat apeluri la calm către autorităţile provizorii de la Bişkek, după ce pe 14 mai, în violenţele dintre sprijinitorii preşedintelui alungat Kurmanbek Bakiev şi cei ai autorităţilor provizorii, o persoana a murit şi aproximativ 60 au fost rănite.

Grecia şi Turcia au semnat 21 de acorduri de cooperare în domeniul economic, al energiei, al mediului şi al combaterii imigraţiei ilegale, într-un efort de a-şi normaliza relaţiile. Acordurile au fost semnate în timpul vizitei premierului turc Regep Tayip Erdogan la Atena. In cadrul discuţiilor s-a abordat şi problema diminuării cheltuielilor în domeniul militar.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radu Benea: Mulţumesc, Diana. Mai multe ştiri, analize şi comentarii găsiţi pe pagina noastră de Internet.

Ernest Vardanean, în imaginile difuzate pe 11 mai de televiziunea transnstreană
Aşadar, săptămâna trecută, televiziunea oficială din Tiraspol a difuzat o înregistrare video cu jurnalistul şi politologul independent Ernest Vardanean, arestat pe 7 aprilie sub acuzaţia de înaltă trădare, în care acesta susţine că ar fi spionat pentru Moldova. Imaginile au fost însoţite de comentarii ale reprezentanţilor „mgb”-ului, cu îndemnul către locuitorii regiunii să fie vigilenţi, pentru că ar risca să fie racolaţi de serviciile secrete moldoveneşti imediat cum trec pe malul drept al Nistrului.

Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Irina, soţia jurnalistului a spus că Ernest Vardanean arăta nefiresc în imagini şi că este convinsă că el a fost silit să facă declaraţii.

Irina Vardanean: „Pentru mine este evident că întreg scenariul a fost scris, - spune Irina. – Îl cunosc pe Ernest mai bine ca oricine şi am văzut din felul cum se purta că era nefiresc, că se prefăcea. Avea emoţii, nici maniera de a vorbi nu era a sa. Cât priveşte comentariile angajaţilor securităţii, - mai spune Irina, - mesajul lor către transnistreni a fost foarte limpede: să nu mai calce pe malul drept al Nistrului, pentru că acolo vor fi imediat racolaţi. Cum putem vorbi serios despre aşa ceva?”

Irina Vardanean spune că va lupta în continuare pentru eliberarea lui Ernest şi că nu va renunţa la avocaţii săi din Chişinău, chiar dacă au fost acuzaţi şi ei de colaborare cu SIS.

Alexandru Postică
Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postică de la organizaţia PromoLex, a declarat Europei Libere că aşa-zisa mărturie a jurnalistului ar fi încă o dovadă că acesta a fost torturat în detenţia mgb-ului, unde se află în izolare totală de mai bine de o lună.

Alexandru Postică: „Anterior, noi am comunicat despre aceasta Curţii Europene a Drepturilor Omului. Asemenea declaraţii au fost făcute şi de către soţia sa în data de 29 aprilie, când Ernest i-a comunicat soţiei, l-a acel moment, că el va recunoaşte orice vină pe care nu o are, numai ca să-şi vadă copiii şi soţia. Prin urmare, acesta este rezultatul unui şantaj, pus la cale de către serviciile secrete”.

Avocatul Alexandru Postică e de părere că după acest pretins auto-denunţ, conform legilor transnistrene, Ernest Vardanean ar putea deja să fie eliberat şi că aceasta ar fi fost probabil miza anuto-denunţului.

Serviciul de informaţii şi securitate de la Chişinău a respins acuzaţiile de implicare în cazul Vardanean, calificându-le drept „insinuări şi o încercare de dezinformare a opiniei publice, care au loc pe fundalul eforturilor de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale Nistrului şi impulsionării procesului de negocieri”.

Vicepremierul Victor Osipov, responsabil de reglementarea transnistreană, s-a arătat şi el convins că Ernest Vardanean a fost forţat să facă mărturii false, prin urmare, Chişinăul nu se va lăsa provocat.

Victor Osipov
Victor Osipov
: „Tocmai de aceea, vreau să reiterez că dacă cineva ar fi crezut sau spera că prin instrumentarea unor asemenea cazuri ar putea să schimbe abordările conducerii Republicii Moldova, greşeşte amarnic. Aceste cazuri noi le vom trata în continuare cu toată seriozitatea, însă în acelaşi timp vom continua procesele pozitive pe care le-am iniţiat în restabilirea dialogului, consolidarea încrederii între malul drept şi stâng al Nistrului şi eforturile pentru reluarea negocierilor în reglementarea transnistreană”.

Victor Osipov a mai spus că acuzaţiile de spionaj la adresa lui Ernest Vardanean şi a lui Ilie Cazacu, un lucrător fiscal de la Bender arestat înaintea lui Vardanean, sunt absurde, pentru că în Transnistria nu există secrete pentru autorităţile de la Chişinău, iar jurnalistul independent pur şi simplu nu putea avea acces la informaţii secrete în Transnistria.

Victor Osipov crede că autorităţile transnistrene trebuie să-şi reconsidere acţiunile şi să-i elibereze pe cei acuzaţi pe nedrept. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că toţi mediatorii şi observatorii internaţionali implicaţi în reglementarea transnistreană vor continua alături de Chişinău eforturile de a-i elibera pe cei arestaţi.

Pe 13 mai, a doua zi după apariţia lui Vardanean la televiziunea transnistreană, Statele Unite ale Americii şi-au exprimat repetat îngrijorarea faţă de soarta jurnalistului. La Viena, şeful misiunii americane la OSCE, Ian Kelly, a cerut respectarea drepturilor lui Vardanean, adăugând temerea că acest caz, ca şi alte cazuri similare, recente, ar putea semnala o înrăutăţire mai generală a situaţiei societăţii civile din Transnistria.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, şefa biroului european şi post-sovietic al organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, Elsa Vidal, a spus că ceea ce se petrece acum cu Vardanean nu face decât să înrăutăţească situaţia jurnaliştilor, deveniţi suspecţi pentru fiecare parte. Consecinţele vor fi pe termen îndelungat cu un efect asupra credibilităţii profesiei, iar aceasta este ceea ce se poate întâmpla mai rău.

Elsa Vidal
Elsa Vidal
: „Dată fiind situaţia, trebuie luate în considerare mai multe ipoteze, între care aceea că asupra lui Vardanean au fost făcute presiuni ameninţătoare, în special în ce priveşte soarta familiei sale. Confesiunea lui Vardanean este profund tulburătoare. Ea aminteşte de acele vremuri când oamenii erau forţaţi să recunoască în public că erau duşmani ai statului sau că fuseseră forţaţi la acte ostile de state inamice. Dacă spusele lui Vardanean ar fi reale, ele ar arunca o lumină negativă asupra jurnalismului în Moldova şi Transnistria şi întreaga breaslă a ziariştilor de acolo ar plăti scump din cauza suspiciunilor aruncate asupra ei. Iar dacă această confesiune a fost făcută sub presiune ea ar fi cu atît mai şocantă prin mijloacele ce au fost folosite pentru a o obţine. Trebuie să anchetăm în continuare pentru a afla ce se întîmplă cu Vardanean”.

Elsa Vidal este cunoscută în lumea ziariştilor pentru expertiza profesională şi, în spaţiul post-sovietic, pentru pasiunea pusă în apărarea şi apoi desluşirea cazului celebrei ziariste şindependente Ana Politkovskaya, ucisă la Moscova.

Răspunzând la o întrebare despre nivelul de libertate a presei din Transnistria şi Moldova, Elsa Vidal a apreciat că el este scăzut, fiind vorba de un spaţiu restrâns şi de actori care privesc unii spre Europa, spre Occident, în timp ce Transnistria este sprijinită pe faţă de Rusia şi priveşte spre răsărit. „Chiar dacă ambasadorul rus a făcut câteva declaraţii, iar Rusia a cerut eliberarea ziaristului, fapt este că Transnistria şi-a proclamat independenţa şi procedând astfel a fost susţinută de Rusia. Acesta este contextul în care lucrează ziariştii acolo şi pentru ei este dificil să găsească o marjă de libertate atunci când lucrează pentru o autoritate politică extrem de motivată”, a declarat Elsa Vidal de la organizaţia „Reporteri fără frontiere”.

Europa Liberă a solicitat şi opinia unor experţi de pe ambele maluri ale Nistrului pe marginea cazului Vardanean.

Anatol Ţăranu
Politologul independent din Chişinău, Anatol Ţăranu: “Este un lucru ştiut. Persoana care oferă interviuri televiziunii în condiţii de detenţie tot timpul trezeşte foarte mari suspiciuni şi este firesc că majoritatea comentatorilor au atras atenţia asupra acestui fapt. Închisoarea nu este locul cel mai potrivit pentru interviuri televizate. Toţi consideră că mărturia sa este inspirată de securitatea transnistreană şi de aceea nu este credibilă. Mai mult, cu câteva zile înainte, din celulă s-a strecurat informaţia că asemenea confesiuni sunt de aşteptat şi că lor nu trebuie să li se dea crezare.

În general, eu cred că lucrurile trebuie privite în ansamblu. Intenţia lui Medvedev şi a preşedintelui ucrainean Ianucovici de a elimina barierele din comerţul cu Transnistria vorbeşte despre faptul că în raport cu regimul transnistrean se merge pe calea liberalizării relaţiilor şi eu cred că în acest context se înscrie şi tot ceea ce se întâmplă acum în Transnistria. Este absolut evident că Rusia îşi întăreşte acum poziţia pe direcţia transnistreană şi cazul lui Vardanean este doar o consecinţă directă a acestor noi tendinţe în procesul reglementării transnistrene”.

Pe de altă parte, politologul independent de la Bender, Andrei Safonov, cede că adevăratele cauze ale arestării jurnalistului independent ar avea legătură cu rivalităţile politice interne din Transnistria.

Andrei Safonov
Andrei Safonov
: „Eu privesc la această situaţie în primul rând din perspectiva luptei politice interne în Transnistria. În ultima vreme, circulă insistent zvonul că Ernest Vardanean ar fi victima colaterală a ciocnirilor dintre puterea executivă şi reprezentanţi ai puterii legislative, în persoana partidului Obnovlenie, cu care el, cică, ar fi avut contacte. Nu ştiu dacă aceste zvonuri sunt veridice, însă ele deja au ajuns şi în presa din Rusia, mă refer la unele articole din ziarul Kommersant, sau poate că el a devenit purtătorul unei informaţii atât de serioase, încât asta a stimulat organele securităţii să-l aresteze. Eu nu prea cred că el era spion în sensul clasic al cuvântului, însă este adevărat că el avea anumite contacte şi sursele sale sunt chiar foarte vaste. De aceea nu se poate exclude că cineva a dorit să afle ce informaţii deţine. În orice caz, eu cred că toate cele întâmplate au un caracter politic”.

Andrei Safonov consideră însă că arestul jurnalistului se va întoarce împotriva autorităţilor transnistrene:

Andrei Safonov: „Sigur, asta va lovi în primul rând în autorităţi, pentru că mai mult de o lună ele n-au avut nici un fel de comentarii, dar şi din cauza că procesul împotriva lui Vardanean nu este unul public. Asta subminează încrederea şi faţă de anchetă şi faţă de procesul judiciar”.

La fel ca şi alţi experţi de pe ambele maluri ale Nistrului, Andrei Safonov se îndoieşte că locuitorii regiunii transnistrene îşi vor limita contactele cu malul drept, în urma cazului Ernest Vardanean.

Andrei Safonov: „Aceste îndemnuri nu au avut şi nici nu pot avea anumite consecinţe practice. Din simplul motiv că între cele două maluri ale Nistrului există o comunicare permanentă, oamenii circulă încolo şi-ncoace. Aici nu e situaţia din Abhazia, Osetia de Sud şi Georgia. Contactele între oameni sunt atât de diverse, puternice şi permanente, încât este de neînchipuit ca cineva să poată să le interzică”.

Opinia politologului independent de la Bender, Andrei Safonov.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG