Linkuri accesibilitate

Familia trebuie să unească generaţiile


Valentina Buliga cu o familie de moldoveni
Valentina Buliga cu o familie de moldoveni

Ministrul Valentina Buliga: „Mă bucur că Ziua Internaţională a Familiei a fost legalizată în Moldova, zi care ne va ajuta să constientizăm că familia este ceva sfânt”


In Moldova au avut loc astazi o serie de manifestări legate de Ziua Internaţională a Familei. Diana Răilean a întilnit-o la acţiunile de la Chişinău pe Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei pe care a întrebat-o ce crede despre evoluţiile actuale din familia tradiţională din Moldova
:

Astăzi la Chişinău, în grădina publică „Ştefan cel Mare”, s-a încheiat Festivalul Familiei, care din 10 mai s-a desfăşurat în întreaga ţară. La eveniment a fost prezentă şi ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, alături de soţul Alexei şi feciorul Alexandru. Astfel, a declarat Valentina Buliga, a încercat să le dea un exemplu pozitiv tinerelor familii.

Valentina Buliga: „Vrem să le spunem tuturor cât de importantă este familia, familia ca un segment al societăţii noastre, familia în care domină înţelegere, dragoste, respect reciproc. Familia în care poţi să simţi umărul atunci când îţi este greu, să ai capacitatea să aştepţi, să înţelegi, să convieţuieşti în demnitate, anume aceasta dorim să le spunem tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, fiecărui copil să-i dorim o familie, şi fiecărei familii să le dorim să aibă bunăstare şi armonie”.

Europa Liberă: În calitate de ministră a Protecţiei Sociale, ce ne puteţi spune despre situaţia familiei la moment, în Republica Moldova?

Valentina Buliga: „Statutul familiei din Republica Moldova în ultima perioadă a degradat, datorită mai multor factori: sărăciei, migraţiei, pierderii de valori, iresponsabilităţilor pe care le mai întâlnim atât la tânăra generaţie, cât şi la părinţi, pentru că eu, ca ministră, zilnic întâlnesc copii abandonaţi, copii părăsiţi în alte ţări.

Mă bucur că această zi Internaţională a Familiei a fost legalizată în Republica Moldova, prin acest Festival dorim să contribuim la sporirea responsabilităţilor, la conştientizarea că familia este ceva sfânt, familia trebuie să unească generaţiile, să simţim responsabilitatea generaţiilor, copiilor faţă de părinţi, părinţilor faţă de copii, şi acest statut care dorim să-l consolidăm în continuare are nevoie de politici sociale, pentru a spori numărul de locuri de muncă, pentru a oferi un sprijin familiilor, pentru a le oferi posibilitatea să reinvestească în propria ţară celor plecaţi peste hotare, dorim ca să reîntoarcem anumite tradiţii ale familiilor din Republica Moldova. Îmi amintesc foarte bine familiile din satul meu de baştină, de cultura familială, de responsabilitatea lor, de contribuţia lor la educaţia culturală şi spirituală a copiilor. Nu în zadar spune o vorbă din bătrâni despre cei „7 ani de acasă”, care au o semnificaţie enormă”.

Europa Liberă: Dna ministră, dar cum se face că deşi în trecut oamenii o duceau greu, era război, foamete şi totuşi rămâneau familiile împreună, or astăzi, tinerii, având un nivel de trai mult mai bun, divorţează?

Valentina Buliga: „Nu doar sărăcia, migraţia sau lipsa unui loc de muncă sunt factorii care duc la aceste divorţuri. Familia trebuie privită multilateral. Încă nu toată lumea a înţeles că familia nu este doar un spaţiu locativ-comun şi un buget comun, familia este în primul rând libertate şi drepturi egale, înţelegere, respect - sunt nişte caracteristici ale familiei moderne. De capacitatea de a le înţelege depinde şi durabilitatea acestei familii, şi anume aceasta dorim să demonstrăm, să reconştientizăm anumite lucruri care, din păcate, în ultimul timp nu prea au fost promovate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG