Linkuri accesibilitate

Bulgaria invadată de țigări de contrabandă


Boyko Borisov
Boyko Borisov

Potrivit premierului Borisov, țigările provin din China și Moldova, intrînd în Bulgaria via România

Într-un interviu dat astazi, primul ministru Boiko Borisov a declarat ca tigarile de contrabanda care au inundat Bulgaria în ultimele 2-3 luni, acoperind între 40 si 50% din consumul intern, provin din China sau Moldova. Canalele de contrabanda traverseaza România. Premierul a mentionat portul Constanta, adaugând - se trece atat de usor asa cum noi mergem de la Plovdiv la Sofia. “Stiu ca tarilor vecine nu le va fi placut sa auda, însa acesta sunt faptele”, a mai spus Borisov.

Dupa el vamile bulgare lucreaza foarte bine dar posibilitatile de control sînt bune numai la granitele cu Turcia, Serbia si Macedonia care nu sînt membre ale Uniunii Europene. La granita cu România si Grecia aproape nu exista control vamal.

Ieri a avut loc o sedinta cu participarea lui Borisov si a viceprim-ministrului si ministru de interne Tvetan Tvetanov, la care s-a decis ca fiecare cutie de tigari ce intra din România sa fie urmarita pîna la gentile cumparatorilor si confiscata de politie. Borisov a mai spus ca în ultimul timp traficul ilegal de tigari s-a mutat în Moldova.

Contrabanda masiva a redus într-un mod simtitor veniturile bugetare si a devenit o problema grava în conditiile adancirii crizei. În urma ridicarii accizelor, în Bulgaria pretul minim al unui pachet de tigari a depasit echivalentul a 2 euro în timp ce în Moldova el este de patru ori mai mic. Diferenta ridica profitul traficantilor la 300 de procente. Multi din dilerii care s-au ocupat de vînzarea de narcotice s-au recalificat în tigari din care se castiga bine fara riscuri prea mari. Aceasta activizare a lumii interlope impune aplicarea unor masuri aspre cu participarea nu numai a vamilor, ci a politiei si a serviciului de securitate nationala /DANS/. „Nu vor primi salarii daca nu asigura cel putin 250 de milioane de euro în buget”, a spus Borisov.

Din tribuna parlamentului însa opozitia a declarat ca de vina pentru activizarea contrabandistilor este actualul guvern care a ridicat accizele pentru tigari nu la 64 de euro cat a cerut Comisia europeana ci la 74. În plus, spun socialistii, seful vamilor, fostul colonel de la politie Vanio Tanov, este incompetent si nu poate rezolva problemele.
XS
SM
MD
LG