Linkuri accesibilitate

Jalal-Abad, Osh şi Batken revin sub controlul autorităților de la Bișkek


Confruntările din sudul Kirghizstanului s-au soldat cu un mort și zeci de răniți

Guvernul interimar al Kirghistanului a luat măsuri de restabilire a controlului asupra provinciilor din sudul ţării, unde suporterii fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev au ocupat joi mai multe clădiri administrative. Autorităţile kirghize spun că o persoană a fost ucisă în confruntările din sudul ţării dintre suporterii guvernului interimar şi simpatizanţii fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev.

Potrivit ministerului sănătăţii, alte peste 30 de persoane au fost rănite în ciocnirile de astăzi, din oraşul Jalal-Abad.

Tensiuni în Kirghizstan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
Link direct


Ambasada Statelor Unite din Bishkek şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut soluţionare paşnică a “problemelor care au creat actuala situaţie”.

Astăzi, suporterii autorităţilor interimare au redobândit controlul asupra sediilor puterii locale din toate cele trei provincii sudice: Jalal-Abad, Osh şi Batken care fuseseră ocupate ieri de partizanii lui Bakiev.

La Jalal-Abad s-au auzit focuri de armă astăzi-dimineaţă, când suporterii guvernului interimar încercau să preia controlul asupra clădirii unde-şi are sediul guvernatorul provinciei.

Corespondentul EL Rysbai Abdraimov ne-a spus că de dimineaţă a avut loc o demonstraţie a suporterilor lui Bakiev, în faţa prefecturii. În timp ce ei ţineau discursuri despre necesitatea restaurării guvernării anterioare, un grup de suporteri ai autorităţilor de la Bishkek s-au apropiat de ei şi au început ciocnirile. Mai întâi s-au aruncat pietre, apoi s-au auzit focuri de armă.

Potrivit serviciului kirghiz al EL, într-un alt oraş important din sudul ţării, la Osh, situaţia părea astăzi calmă. Corespondentul Janarbek Akaev ne-a spus că unele magazine au rămas închise, dar şcolile şi universităţile funcţionează deja, ca şi transportul public. Ziaristul nostru a mai adăugat însă că suporterii lui Bakiev se află încă în preajma prefecturii.

Din al treilea oraş tensionat, Batken, care se află din nou sub controlul guvernului, corespondenţii noştri ne-au semnalat o prezenţă sporită a forţelor de ordine în jurul clădirilor oficiale, a centrelor de telecomunicaţii şi aeroportului.

Suporterii lui Bakiev sunt mai numeroşi şi mai activi în sudul ţării, unde s-a născut fostul preşedinte, aflat acum în exil în Belarus.

Noul guvern de tranziţie, instalat după ce Bakiev a fugit din ţară în aprilie, nu a fost recunoscut oficial de nici o ţară, dar o serie de demnitari străini de rang înalt şi organizaţii internaţionale au avut contacte cu conducătorii interimari ai Kirghistanului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG