Linkuri accesibilitate

15.05 - Chișinău: Demonstrații ale veteranilor războiului de pe Nistru


Veteranii au adoptat o declaraţie, prin care se cere demisia preşedintelui Petru Lucinschi şi dizolvarea Parlamentului.


15 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Demonstrații ale veteranilor războiului de pe Nistru.

Dan Ionescu: Anunţată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, seria de proteste, pe care intenţionează să le organizeze veteranii războiului din Afganistan şi ai celui de pe Nistru, a debutat astăzi cu o demonstraţie în centrul capitalei, la care au participat circa 1 500 de persoane. Contrar aşteptărilor, revendicările protestatarilor se referă doar în mică măsură la situaţia socială grea a acestora, ele vizând, în primul rând, destituirea preşedintelui Petru Lucinschi şi dizolvarea actualului Parlament. În plus, reprezentanţii veteranilor au ţinut să sublinieze, că acţiunile lor vor continua şi se vor amplifica în zilele care urmează. Despre toate acestea relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

În ciuda faptului, că la marşul de protest de astăzi s-a anunţat o participare de nouă mii de persoane, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat doar aproximativ 1 500 de veterani ai războiului din Afganistan şi ai conflictului armat de pe Nistru. Acţiunea s-a desfăşurat paşnic, participanţii la ea fiind instruiţi să nu răspundă provocărilor violente, aşa cum s-a întâmplat la ultimele proteste ale studenţilor, şi să nu aibă asupra lor arme de foc sau reci şi să nu consume băuturi spirtoase sau droguri.

În cordonul de poliţişti din faţa protestatarilor au fost incluşi membri ai detaşamentului de securitate al veteranilor din Afganistan, care purtau uniforme de camuflaj. Protestatarii au înaintat revendicări exclusiv de ordin politic. Un apel împărţit trecătorilor încă în dimineaţa zilei, îndemna populaţia să-i sprijine în ceea ce s-a numit „înlăturarea pe cale constituţională a actualei conduceri a Republicii Moldova”.

La mitingul din centrul capitalei, veteranii au adoptat o declaraţie, prin care se cere demisia preşedintelui Petru Lucinschi şi dizolvarea Parlamentului. De asemenea desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare anticipate, concomitent cu un referendum republican pentru modificarea sistemului de guvernare. Veteranii mai cer cu insistenţă ca Petru Lucinschi să facă promisiunea de a nu-şi înainta candidatura sa pentru un nou mandat de preşedinte.

Parlamentului i se cere să modifice Codul electoral în vederea adoptării sistemului de alegeri pe circumscripţii uninominale, Guvernul să elaboreze în regim de urgenţă o iniţiativă legislativă privind modificarea sistemului de guvernare, iar judecătorilor Curţii Constituţionale să o examineze operativ. Noul Parlament ar trebui să definitiveze legea privind compensaţiile nominale, să adopte legea despre veterani, să înfiinţeze un departament pentru problemele veteranilor, să deschidă un centrul medical de reabilitare a veteranilor.

Protestarii au anunţat că aşteaptă un răspuns de la Guvern la ora 17, iar răspunsul Parlamentului şi al preşedintelui Petru Lucinschi până mîine la ora 12.00. Ei şi-au mai anunţat intenţia de a fi consecvenţi şi neînduplecaţi în decizia lor şi „dacă va fi necesar, să impună conducerii soluţionarea revendicărilor.”

La acelaşi miting Uniunea veteranilor războiului din Afganistan a făcut public proiectul de modificare a Constituţiei, pe care cer să fie supus referendumului. În linii mari, acesta seamănă mult cu iniţiativa preşedintelui Petru Lucinschi privind sistemul prezidenţial de guvernare.

De menţionat că organizaţiile veteranilor războiului de pe Nistru, participante la miting, sprijină doar parţial revendicările politice ale „afganezilor”, optând pentru un sistem parlamentar de guvernare. Declaraţia şi proiectul de modificare a Constituţiei au fost depuse la Preşedinţie, Guvern şi Parlament. În după amiaza zilei Cabinetul de miniştri s-a întrunit într-o şedinţă operativă.

Un comunicat de la Guvern anunţă, că pentru examinarea revendicărilor a fost constituită o comisie guvernamentală, din care fac parte specialişti de la ministerele Afacerilor Interne, Apărării, Justiţiei, Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi din cadrul Cancelariei de stat, responsabili de probleme social-economice. Comisia va include şi specialişti în drept şi dezvoltare a statului, de la instituţiile de învăţământ superior din Republică. La întrevederea, pe care a avut-o cu reprezentanţii protestatarilor, premierul Dumitru Braghiş a anunţat, că miercuri Comisia va examina minuţios revendicările lor, urmând ca în cadrul şedinţei Guvernului să fie înaintate propuneri concrete pentru a fi examinate şi aprobate.

Să adăugăm că printre protestatari astăzi în Piaţă au fost şi membri ai mişcării social-politice „Plai natal”, în frunte cu preşedintele acesteea, Vladimir Babii, fost lider comsomolist şi preşedinte al Consiliului economic de pe lângă preşedintele Petru Lucinschi, precum şi trei generali de armată, printre care fostul ministru al Apărării în Guvernul Sangheli, veteran al războiului din Afganistan, Pavel Creangă. Mîine acţiunea de protest va continua.

Organizatorii acesteea au declarat, că sunt decişi să stea în piaţă până la soluţionarea revendicărilor, în zilele următoare urmând să li se alăture opt mii de veterani ai războiului din Afganistan şi patru mii de veterani ai războiului de pe Nistru. Să menţionăm, însă, că marţi şeful statului, primul ministru şi preşedintele Legislativului nu vor fi la Chişinău, ci la Tiraspol, unde vor purta negocieri cu liderii autoproclamatei republici transnistrene.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Corespondenţii agenţiilor străine de presă au furnizat date contradictorii privind participarea la demonstarţia de astăzi de la Chişinău. Corespondentul agenţiei ruse ITAR-TAS vorbea de câteva mii de persoane, în vreme ce acela al agenţiei americane Associated Press de numai circa o mie de participanţi. Între cele două estimări se situează aceea agenţie Reuters, de circa 2 000 de protestatari.
XS
SM
MD
LG