Linkuri accesibilitate

Aplicarea noii legi bulgare a informațiilor electronice


Ministrul de interne Tvetan Tvetanov
Ministrul de interne Tvetan Tvetanov

Urmărirea mesajelor internet și ascultarea mai activa a telefoanelor în scopul elucidării unor infracțiuni grave

Au intrat in vigoare amendamente la Legea informatiilor electronice, prin care se permite urmarirea, de catre Ministerul de interne, de Serviciul pentru securitate nationala /DANS/ si Serviciul pentru informatii externe, a traficului internet in scopul prevenirii unor grave infractiuni. Accesul la acest trafic va fi posibil numai cu aprobarea unui judecator.

Urmarirea mesajelor internet si ascultarea mai activa a telefoanelor fac parte din strategia guvernului condus de ex-generalul de politie Boiko Borisov de a combate coruptia la nivel înalt si crima organizata pentru care Bulgaria este aspru criticata si monitorizata de Comisia Europeana. Din aceasta strategie mai fac parte acceptarea martorilor anonimi, numirea unui avocat din oficiu daca cel angajat de acuzat nu poate participa la proces si acceptarea drept dovezi a stenogramelor rezultate din ascultarea telefoanelor.

Atat opozitia cat si organizatiile nonguvernamentale afirma ca Bulgaria va avea de platit despagubiri persoanelor condamnate numai in baza informatiilor obtinute din martori anonimi sau a celor din ascultarea telefoanelor.

Viceprim-ministrul si ministru de interne, Tvetan Tvetanov, a carei popularitate a depasit în ultimele anchete cu 4 procente chiar cea a patronului sau Boiko Borisov, a renuntat la varianta cea mai radicala a urmaririi traficului internet ce urma sa plaseze Bulgaria în categoria tarilor cu un control total asupra retelei mondiale. Initial Tvetanov a cerut acces direct la informatii. În varianta finala providerii internet si cei trei operatori de telefonie mobila vor avea la dispozitie trei zile pentru a trimite politiei si serviciilor secrete informatia ceruta. Aceasta, bineînteles dupa ce presedintele tribunalului respectiv sau un judecator împuternicit de el, va decide ca informatia respectiva va putea ajuta la prevenirea sau descoperirea unei infractiuni cu pedeapsa de peste 5 ani închisoare, la descoperirea unei persoane disparute sau la anchetarea unei infractiuni în reteaua internet. Continutul mesajului respectiv însa nu va fi facut public.

Daca informatiile obtinute de organele competente nu vor fi folosite în scopul declarat ele vor trebui distruse în termen de 6 luni.

Comisia pentru apararea datelor personale va urmarii activitatea operatorilor iar o comisie parlamentara – respectarea termenului de stergere a informatiei.
XS
SM
MD
LG