Linkuri accesibilitate

Economicul versus epitalamul


Familia Rusu
Familia Rusu

Necesitatea unor reforme în sprijinul familiei

“Greutatea e în aceea că finanţe nu ajung şi de la finanţe se iau toate problemele. Ba pe serviciile în comun trebuie să plăteşti datorii mari şi pe îngrijirea copilului. E foarte greu în ziua de azi să creşti un copil ca să-l faci om. Dar noi totuşi nu am schimbat banii care îi face lumea prin străinătate pe copil”.

Maria Rusu și fiul mezin Chiril
Unitatea de măsură a averii familiei Rusu din Chişinău nu sunt banii, ci copiii. Cu trei băieţi şi două fete la activ, Maria şi Nicolae Rusu se consideră a fi nişte bogătaşi.

“Noi întotdeauna am stat lîngă ei ca să nu-i lăsăm să-i educe drumurile, străinii şi suntem mulţumiţi de ce rezultate avem, pentru că copii sunt cuminţi, înţelepţi, ascultă. Îmi spun şi alţii că parcă se deosebesc de ceilalţi.Cum? Prin purtări, nu sunt obraznici, sunt omenoşi, înţelepţi”.

Maria şi Nicolae Rusu spun că niciodată nu le-a trecut prin minte să plece prin străinătate după bani lungi, însă recunosc că lipsa banilor îi apasă. Facturile pentru serviciile în comun nu ţin cont dacă eşti bogat sau sărac, dacă ai o gură de hrănit sau şapte: “Eiiii... am fost deja de vreo trei ori invitaţi în judecată. Că eu nu pot să achit ceea ce-mi vine – o mie cinci sute poate să-mi vină numai căldura, dar mai vine lumina, gazul... şi ştiţi se adună o sumă care este peste puterile noastre. Ce socoteli se fac dacă omul primeşte cu mult mai puţin decât ceea trebuie să achite el pentru serviciile în comun? Dar trebuie să se mai hrănească, să se mai întreţie, Cum? Nu mai vorbim de o haină care nici nu o mai punem la socoteală”.

Auzind că vorbim despre bani, stăpânul casei, Nicolae Rusu a găsit de cuviinţă să intervină. Autorităţile, spune el, s-ar face vinovate de faptul că multe familii nu-şi găsesc viitorul în Republica Moldova.

Nicolae Rusu: “De aceea că nu au niciun viitor de la conducerea noastră. Mai bine să ia din altă ţară să pună un om ca să poată conduce ţara ca să vie tineretul şi să tragă acasă să nu stea după hotare. El dacă s-a căsătorit, ce fel de viitor el are? De trăit nu are unde trăi, de plătit gazda nu are pe ce plăti că nu sunt locuri de muncă, or vine plata pe apartament în condiţiile în care leafa e de 300 ori 600 de lei, dar numai pe căldură vine peste o mie de lei. Păi cum să trăiască omul acesta?”

Datele statistice ne arată că tot mai multe cupluri ajung să uite de jurămintele pe care şi le dau unul altuia în ziua cununiei de a fi alături şi la bine şi la greu. De ce, l-am întrebat pe părintele Vlad Mihăilă de la Biserica “Sfânta Teodora de la Sihla”.

Părintele Vlad Mihăilă: “Cred că cea mai veche provocare e lipsa de credinţă, neştiinţa datoriei tinerilor faţă de familie. Încă un motiv este această stare economică. Modul de viaţă european pe mulţi i-a atras şi goana aceasta după a-şi îmbunătăţi condiţiile de familie aduce la aceea că unele soţii, unii soţi îşi lasă familia punând mai presus dorinţa de a trăi mai bine”.

În listă ar mai trebui adăugată şi lipsa de curaj al politicienilor de a adopta reforme în sprijinul familiei, e de părere Victor Lutenco, analist de programe în cadrul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova.

Victor Lutenco: “Reformele întotdeauna aduc cu ele un anumit grad de insatisfacţie, cel puţin la prima etapă, înainte de a aduce rezultate. Normal că guvernările care au loc în condiţii de instabilitate politică nu îşi asumă riscul implementării unor astfel de reforme, chiar dacă ele sunt foarte necesare. La momentul actual, Republica Moldova se ciocneşte cu o situaţie în care cantitatea acestor reforme care trebuie implementate, devine deja critică”.

Victor Lutenco este de părere că tinerii ar avea mai mult curaj să întemeieze o familie dacă ar fi bine pus la punct sistemul financiar care i-ar asigura cu o locuinţă, chiar şi într-o perspectivă de câţiva zeci de ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG