Linkuri accesibilitate

Misiunea FMI evaluează pozitiv prestația guvernului


Vlad Filat
Vlad Filat

Potrivit prognozelor FMI, în acest an PIB-ul va crește cu 2,5%, urmînd ca pînă în 2012 creşterea să fie de 5 la sută

Guvernul şi misiunea Fondului Monetar Internaţional au spus astăzi că Moldova iese cu bine din recesiunea economică, iar o criză bugetară este improbabilă. Şeful misiunii de evaluare a FMI, Nikolay Gueorguiev a spus că, dimpotrivă, Moldova poate cheltui pentru nevoile sociale mai mult decât planificase la început de an, întrucât şi acumulările la buget sunt mai mari decât aşteptările. Aşadar, şi deficitul bugetar scade, şi creşterea economică pare mai accentuată decât se anticipa. Evoluţii macroeconomice pozitive, dar cu impact mic pentru viaţa oamenilor de rând. Ei văd cum salariile bat pasul pe loc, preţurile cresc, iar de mâine aşteaptă o nouă majorare a tarifelor la energie.

Chiar dacă inflaţia a crescut simţitor în ultima perioadă, în principal din cauza creşterii tarifelor la resursele energetice, şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev a declarat astăzi la Chişinău că preţurile la gazele naturale se vor stabiliza, ca de altfel şi inflaţia.

Nikolay Gueorguiev: „Preţurile la resursele energetice vor continua să crească în acest an, însă mai lent ca pînă acum. Ne aşteptăm chiar ca preţul la gaz să se stabilizeze după primul trimestru al anului viitor. Credem de asemenea că inflaţia se va reduce, de aceea nu am recomandat guvernului înăsprirea politicilor monetare.”

Moldova a ieşit din criză, economia s-a recuperat, iar de acum încolo trebuie să înceapă relansarea, este concluzia de bază a lui Nikolay Gueorguiev. Astfel, decizia Consiliului Executiv al FMI de a aloca în iunie următoarea tranşă de 89 de milioane de dolari din creditul promis guvernului la început de an rămîne o simplă formalitate.

Premierul Vlad Filat vede în aceste încurajări o confirmare a faptului că politicile executivului sunt corecte: „Uitaţi-vă ce se întîmplă în regiune. Se vorbeşte despre scăderea salariilor, pensiilor, închiderea locurilor de muncă. Or, noi suntem în situaţia în care vorbim despre creştere economică, discutăm cum să cheltuim veniturile în plus pe care le avem datorită activităţii guvernului.”

Într-adevăr, potrivit prognozelor FMI, in acest an PIB-ul va creste cu 2,5%, urmînd ca pînă în 2012 creşterea să fie de 5 la sută. Pe de alta parte, guvernul va reusi sa acumuleze o sumă suplimentară la buget de 1,5 miliarde de lei, ceea ce îi va permite să micsoreze deficitul bugetar de la 7 la sută din PIB cat se estima, la 5,4 la sută, iar restul supraveniturilor, aproximativ 500 de milioane, vor fi cheltuite pentru nevoi sociale.

Economista Galina Şelari, şefa Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, crede totuşi că executivul nu are deocamdată motive reale de bucurie: „Creşterea importurilor şi deprecierea leului faţă de dolar sunt două surse principale din care creşte în prezent bugetul. Pe de altă parte, mai cresc şi remitenţele. Toate împreună sunt factori care nu depind de noi, ca ţară, ci mai degrabă de partenerii de peste hotare, care dau semne de revigorare. Aşa că, oricît de mult s-ar bucura guvernul, pînă nu vom obţine creşterea bugetului din surse interne, cum ar fi creşterea producţiei etc., nu vor exista motive reale de optimism.”

Faptul că Guvernul are succese în relaţia cu FMI nu face viaţa populaţiei mai uşoară, mai crede Galina Şelari: “Este bine pentru guvern că el îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de FMI îngheţînd chetuielile bugetare. Dar statisticile arată că pensile şi salariile scad, iar preţurile cresc, prin urmare pentru populaţie asta n-are cum fi mai bine.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG