Linkuri accesibilitate

Racolarea - o gogoriță lansată de mgb pentru a justifica dosarul Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Andrei Safonov: „Contactele între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt atât de puternice încât este de neînchipuit ca cineva să poată să le interzică”

Experţi de pe malul drept şi cel stâng al Nistrului se îndoiesc că locuitorii regiunii transnistrene îşi vor limita contactele cu malul drept în urma cazului Ernest Vardanean. Într-o înregistrare a ministerului transnistrean al securităţii difuzată marţi de televiziunea locală, jurnalistul aflat de cinci săptămâni în detenţie la Tiraspol mărturiseşte că ar fi fost racolat de serviciile speciale moldoveneşti pentru a spiona în Transnistria. Care este impactul acestui caz asupra locuitorilor regiunii?

Andrei Safonov
Politologul de la Bender Andrei Safonov spune că locuitorii Transnistriei ar fi deja obişnuiţi cu îndemnuri la vigilenţă lansate periodic de mgb-ul transnistrean şi de aceea nimeni practic nu le mai ia în seamă.

Andrei Safonov: „Aceste îndemnuri nu au avut şi nici nu pot avea anumite consecinţe practice. Din simplul motiv că între cele două maluri ale Nistrului există o comunicare permanentă, oamenii circulă încolo şi-ncoace. Aici nu e situaţia din Abhazia, Osetia de Sud şi Georgia. Contactele între oameni sunt atât de diverse, puternice şi permanente, încât este de neînchipuit ca cineva să poată să le interzică”.

Andrei Safonov mai este de părere că sperietoarea lansată de mgb-ul transnistrean, cum că transnistrenii ar fi racolaţi de securitatea moldoveană imediat cum trec de pe un mal pe celălalt al Nistrului, ar fi mai curând un procedeu ritualic, o încununare a întregii operaţiuni a mgb-ului împotriva jurnalistului independent Ernest Vardanean.

Este o opinie împărtăşită şi de directorul agenţiei Nika-Press, Vladimir Ţesliuc, cunoscut observator al realităţilor din Transnistria, care atrage atenţia însă că situaţia este simptomatică pentru relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.

Vladimir Țesliuc: „Eu cred că transnistrenii au perceput acest episod doar ca pe un fragment al relaţiilor foarte complexe dintre structurile politice de pe cele două maluri. El nu se va răsfrânge asupra relaţiilor interumane, însă este o dovadă că relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol continuă să fie foarte complicate şi departe de reallizarea unor măsuri comune de încredere”, mai spune analistul politic Vladimir Ţesliuc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG