Linkuri accesibilitate

Senatorii modifică legea ANI în propriul interes


Monica Macovei
Monica Macovei

Ambasadorul american Mark Gitenstein declară că noua lege prin care vor fi monitorizate averile demnitarilor este “o mare dezamagire”

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a declarat astazi ca modificarile operate de Senat la Legea Agentiei Nationale de Integritate vor slabi aceasta institutie infiintata pentru controlul averilor demnitarilor. Ambasadorul american Mark Gitenstein a tinut sa spuna ca noua lege prin care vor fi monitorizate averile si interesele demnitarilor este “o mare dezamagire”.

Curtea Constitutionala a declarat luna trecuta neconstitutionale mai multe articole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate astfel incit aceasta institutie sa nu mai poata depozita declaratiile de avere si de interese ale politicienilor si sefilor institutiilor publice, sa nu-i mai amendeze pe cei care nu le depun la timp, sa nu mai poata cere confiscarea averilor care nu pot fi justificate sau punerea lor sub sechestru. Mai mult Curtea Constitutionala din Romania a ajuns la concluzia ca publicarea pe internet a declaratiilor de avere si de interese incalca dreptul la ocrotirea vietii private”.

Presedintele Traian Basescu gasise initial o solutie prin care demnitarii sa depuna la institutiile unde sint arondati o declaratie de avere amanuntita, iar pe internet una in care sa nu mai apara chiar toate datele legate de bunurile mobile si imobile. In acest fel Agentia Nationala de Integritate ar fi putut sa monitorizeze in continuare legalitatea averilor celor aflati in slujbe publice. Senatul roman a adoptat insa un text chiar mult sub standardele impuse de Curtea Constitutionala.

Infiintarea acestei Agentii a fost ceruta de Uniunea Europeana, fiind una dintre conditiile aderarii Romaniei. Monica Macovei, care a detinut portofoliul Justitiei pina la aderare, a spus astazi ca parlamentarii romani au folosit prilejul punerii în acord a deciziei Curtii Constitutionale pentru a modifica actul normativ in propriul interes, eliminind din declaratiile de avere publice o serie de informatii care nu au legatura cu viata privata.

Potrivit noii legi, asa cum a trecut de Senatul roman, declaratiile de avere nu vor mai contine suprafata terenurilor si caselor demnitarilor, nici anul constituirii conturilor bancare, nici firmele la care acestia sunt actionari sau de la cine au imprumutat bani. Declaratiile publice de avere nu vor mai cuprinde bijuteriile, obiectele de arta sau colectiile numismatice. Pentru a descuraja orice intentie de monitorizare a averilor politicienilor, Senatul roman a prevazut in noua lege faptul ca persoanele care vor sesiza Agentia Nationala de Integritate pot raspunde juridic in cazul constatarii relei credinte.

10 organizatii neguvernamentale din Romania i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea in aceasta forma. Vechea lege a fost declarata neconstitutionala dupa ce Agentia Nationala de Integritate a inceput verificarea judecatorilor de la Curtea Constitutionala si a constat anumite inadvertente.

Politigraf

XS
SM
MD
LG