Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Românii aduși la... covrigi


Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Măsurile pe care le-a anunţat deunezi preşedintele Băsescu ne vor face să ajungem, dacă vor fi aplicate, la covrigi.


Covrigariile reprezinta una dintre cele mai longevive si mai prospere ramuri ale industriei alimentare din Romania. Pe timp de criza ele se inmultesc, asa cum aflam de la profesorul de la Iasi Alexandru Calinescu in jurnalul sau de corespondent
.

Se spune că, în România, iniţiativa privată este în suferinţă. Foarte adevărat, numai că există zone unde micii investitori dau dovadă de iniţiativă şi de simţ practic. Una din aceste zone, în plină expansiune de vreo jumătate de an încoace, este covrigăria.

Într-adevăr, covrigăriile au răsărit ca ciupercile, atît în centrul oraşelor cît şi la periferia lor. Succesul a fost imediat. Ţi se propun covrigi calzi, subţiri, cu mac, cu susan sau cu sare. Fabricarea lor se face la vedere, din cuptorul electric covrigii sînt aduşi lin, pe o mică bandă rulantă, într-o cutie încăpătoare de lemn, de unde vînzătoarea, cu mîinile protejate de mănuşi fine, chirugicale, îi scoate şi îi distribuie. Pentru clienţii care cumpără mai multe bucăţi, vînzătoarea înşiră covrigii pe o sfoară, e drept, nu prea arătoasă dar solidă. Amatorii sunt numeroşi. Dacă te apucă foamea între două mese, te opreşti la o simigerie, iei 5-6 covrigi şi îţi continui drumul, rupînd metodic bucăţi din covrigii fierbinţi. Dar nu e obligatoriu să îţi dea ghies foamea, îi mănînci pur şi simplu de poftă. În Iaşi, există un lanţ de covrigării cu o firmă aparte: „La Petru. Simigerie. Tradiţie din 1939”. Covrigăria are, după cum constatăm, şi titlurile ei de nobleţe.

Să se fi născut aceşti mici investitori cu darul previziunii? Să fi intuit ei ce urma să se întîmple? Cred că toată lumea cunoaşte sensul expresiei româneşti „a ajunge la covrigi”. Ea desemnează, precizez pentru orice eventualitate, o stare de sărăcie extremă, cînd eşti nevoit să reduci drastic mijloacele de subzistenţă. Covrigul este, în aceste condiţii, un aliment emblematic, el fiind mai mult gaură decît materie comestibilă. Or, măsurile pe care le-a anunţat deunezi preşedintele Băsescu ne vor face să ajungem, dacă vor fi aplicate, la covrigi.

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% este o lovitură năpraznică pentru toată lumea dar, fireşte, în primul rînd pentru cei cu venituri mici. Se zvoneşte că aceste măsuri nu se vor opri la sfîrşitul anului ci vor fi aplicate şi în 2011. Se va reuşi în acest fel scoaterea României din criză? Să sperăm că da, fiindcă asta ar mai lipsi: ca aceste măsuri draconice să fie şi inutile. Pînă una-alta românii vor strînge tare de tot cureaua şi teamă mi-e că, în loc de un festin cu 5-6 covrigi, se vor mulţumi să ronţăie unul singur.
XS
SM
MD
LG