Linkuri accesibilitate

Negocierile vizînd liberalizarea vizelor pe agenda ședinței delegației PE la Comitetul UE-RM


Tatiana Zdanoka
Tatiana Zdanoka

Tatjana Zdanoka: „Dacă am avea informatii clare privind cetățenia rezidentilor moldoveni Acordul de facilitare a vizelor ar putea intra in vigoare mai rapid”

In prezenta catorva oficiali moldoveni si ai Comisiei Europene, membrii Delegatiei la Comitetul de cooperare interparlamentara Uniunea Europeana-Republica Moldova au discutat in aceasta seara la Bruxelles ultimele evolutii in privinta negocierii Acordului de liberalizare a vizelor cu Moldova.

Europarlamentarul leton Tatjana Zdanoka este vicepresedinte al Delegatiei si a fost implicata in cele mai importante proiecte europene privind vizele si cooperarea transfrontaliera de la Sistemul de informatii Schengen la Sistemul informatic si regulamentul privind vizele.

Intr-un interviu acordat Europei Libere la finalul reuniunii Delegatiei, din aceasta seara, Tatjana Zdanoka spune ca, in opinia sa, desi guvernul de la Chisinau si-a facut foarte bine temele pana acum, mai are o problema importanta de rezolvat: chestiunea cetateniei. Cat priveste cazul Varnanean, europarlamentarul leton ne-a declarat ca desi nu s-a aflat pe ordinea de zi, chestiunea va fi abordata in cadrul unei vizite pe care o va efectua in curand, in Transnistria.

Tatjana Zdanoka: Dupa cum stim, o parte dintre moldoveni au cetatenie moldoveneasca, altii au dubla cetatenie moldoveneasca si romana, altii moldoveneasca si rusa, iar altii doar rusa. Or dupa parerea mea, organizand un registru clar de evidenta a persoanelor si a cetateniilor pe care le au acestea procesul de negociere asupra regimului de vize ar fi mai rapid.

Europa Libera: De ce este atat de important acest lucru?

Tatjana Zdanoka: Pentru ca, de pilda, cei care au si cetatenie romana pot calatori liber prin Uniunea Europeana ca cetateni europeni in timp ce aceia care au cetatenie rusa trebuie sa respecte Acordul privind regimul de vize dintre Uniunea Europeana si Rusia si acelasi lucru se aplica celor care au si cetatenie ucrainiana, care trebuie sa respecte Acordul cu Ucraina a carui negociere este mai avansata decat cel cu Moldova. Or daca am avea informatii clare privind cetatenia rezidentilor moldoveni Acordul de facilitare a vizelor ar putea intra in vigoare mai rapid.

Pe de alta parte, orice discutam de Moldova nu poate fi disociat de negocierile pe care Uniunea le are cu celelalte state din Parteneriatul Estic si Rusia. Exista o interdependenta intre ele.

Europa Libera: Cat de lung va fi acest drum pana la eliminarea vizelor pentru moldoveni?

Tatjana Zdanoka: Nu va fi lung. Daca guvernul de la Chisinau isi va face temele, intr-un an de zile negocierile se vor incheia. Iar eu voi face tot posibilul sa se intample asta.

Europa Libera: Stiu ca sunteti la curent cu ultimele evolutii in cazul jurnalistului Vardanean. S-a discutat astazi la Parlamentul European aceasta chestiune?

Tatjana Zdanoka: Acest subiect nu s-a aflat pe agenda. Insa in iunie, noi, membrii biroului Delegatiei UE- Moldova vom avea o misiune speciala in Transnistria unde sper sa aflam la fata locului care este situatia. Voi putea apoi sa va impartasesc opinia mea cu privire la acest caz avand si alte informatii decat cele din presa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG