Linkuri accesibilitate

Reduceri și pentru angajații companiilor cu capital majoritar de stat


 Emil Boc
Emil Boc

Guvernul Boc intenționează să elimine scutirile de la impozitul pe venit al programatorilor IT

Premierul roman Emil Boc a anuntat astazi ca cei care au mai multe proprietati vor plati un impozit crescator in functie de cite case au. De asemenea pensiile mari vor suferi reduceri substantiale, iar angajatii companiilor de stat vor avea lefuri mai mici incepind cu luna viitoare.

Guvernul Roman a mai gasit citeva solutii pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar si pentru marirea veniturilor statului. Intre altele executivul roman a propus in noul memorandum eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT. Aceasta idee despre care Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii a aflat abia astazi, va duce la retragerea din tara a firmelor straine si a specialistilor in domeniu, dar si la închiderea unor firme autohtone in curs de consolidare, dupa cum avertizeaza reprezentanti din acest domeniu. Patronii din industria software sustin ca statul va cistiga foarte putin prin impozitarea programatorilor, dar va pierde enorm pe termen mediu si lung, fiindca ca Romania va fi abandonata ca locatie pentru firmele straine din domeniu.

Premierul Emil Boc a mai declarat ca guvernul va propune reducerea fondului de salarii cu 25% , nu doar pentru bugetari, dar si pentru angajatii companiilor cu capital majoritar de stat, inclusiv CEC si Eximbank. Seful guvernului roman le-a cerut astazi pe un ton imperativ sefilor institutiilor publice sa renunte la licitatiile pentru dotarea sediilor cu plasme, automobile si alte lucruri care nu sint absolut necesare. Aceasta avertizare a aparut dupa ce presa centrala a aflat ca in primele patru luni ale acestui an institutiile guvernamentale au cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru aparate de gatit, uscatoare pentru maini, perii de toaleta, aspiratoare, prosoape, distribuitoare automate de sapun, autoturisme, laptopuri, computere, telefoane mobile, aparate de aer conditionat, laxative, fotolii si alte bunuri de folosinta mai mult sau mai putin indelungata.

La aceasta suma se adauga alte de 24 milionae de euro care au fost bugetate de guvernul roman pentru achizitii similare, ceea ce ar fi inseamnat ca valoarea cumulata a acestor cheltuieli s-ar fi apropiat de cea consemnata pe parcursul intregului an 2009.

Opozitia se opune vehement masurilor luate de guvernul roman cu reprezentantii fondului si mai ales deciziei de scaderea a tuturor pensiilor cu 15 la suta. Intre timp insa reprezentantii puterii au gasit si o modalitate de reducere a pensiilor foarte mari prin impozitarea cu 90 la suta a sumei care nu corespunde cu propria lor contributie. Este vorba despre pensiilor celor din sistemul militar, juridic sau al serviciilor secrete.

In contrapartida socialistii propun un plan anticriza care se bazeaza pe doua cote de impozitare a veniturilor, in functie de marimea acestora si diferentierea taxei pe valoarea adaugata: o taxa mica pentru alimentele de baza si una foarte mare pentru obiectele de lux. De altfel socialistii incurajaza protestele si grevele. Deja pensionarii au iesit in strada in mai multe orase, iar profesorii anunta greva generala din 31 mai.
XS
SM
MD
LG