Linkuri accesibilitate

Redeschiderea unui dosar penal: Iulia Timoșenco convocată la Procuratură


Iulia Timoșenco convocată la Procuratura Generală
Iulia Timoșenco convocată la Procuratura Generală

Lidera opoziției din Ucraina: „Acest dosar este repus pe rol la ordinul expres al președintelui Victor Ianucovici”

Procuratura ucrainiana a anuntat ca a redeschis o investigatie impotriva liderei opozitiei, fostul prim ministru Iulia Timosenco. Chemata astazi la procuratura de la Kiev, Timosenco a fost oficial anuntata ca impotriva ei a fost deschis dosar penal despre presupuse acte de coruptie din 2004, cind, spun procurorii, Timosenco ar fi mituit judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie.

La rindul ei, Timosenko acuza procuratura ca face jocuri politice. Ea a spus si in 2004 ca acest caz este o „inscenare” si atunci l-a acuzat pe fostul presedinte Leonid Kuchma ca ar incerca discreditarea ei. Acum ea il acuza pe actualul presedinte, Viktor Yanukovici si vorbeste despre o razbunare politica: „Daca va amintiti, acest caz s-a bazat pe marturii false, puse la cale de serviciile de securitate ucrainiene. Se aduceau ca probe asa zise inregistrari video care ar fi aratat darea de mita. Pot sa va spun ca acest caz este o facatura.”

Si Timosenco a continuat in fata presei: „Sunt surprinsa ca actualul presedinte Yanukovici scoate de la naftalina cazuri vechi si fara speranta si relanseaza represiuni deschise. Vreau sa subliniez ca acest caz este redeschis la ordinul expres al lui Yanukovici. Toti angajatii procuraturii spun asta, iar specialistii procuraturii spun ca este un caz absurd si ca nu are sanse sa ajunga in fata judecatorilor.”

Procuratura o acuza ca ar fi incercat in 2004 sa ii mituiasca cu 125 de mii de dolari pe judecatorii Curtii Supreme ca sa abandoneze un caz de coruptie in care ar fi fost implicati colaboratori ai sai. Mai mult, procurorii sustin ca in 2005, dupa victoria Revolutiei portocalii, cind cazul a fost inchis, ar fi fost luata o decizie pripita si gresita.

Fostul premier a spus ca a fost chemata din nou la procuratura lunea viitoare, tocmai in ziua in care isi incepe vizita la Kiev presedintele Rusiei Dmitry Medvedev. Timosenco este de parere ca noua putere vrea sa ii arate liderului de la Kremlin cum trateaza opozitia: „Cred ca nu e o coincidenta. Pe 17 mai Yanukovici si Medvedev urmeaza sa semneze acordul pe care eu il consider inacceptabil pentru Ucraina, pentru ca inseamna ca Ucraina da Rusiei cele mai importante monopoluri de stat pe care le are. Faptul ca Yanukovici vrea sa-i arate lui Medvedeev cum trateaza el opozitia, subliniaza inca o data ca el nu este un patriot si nu este presedintele Ucrainei.”

Yulia Timosenco a fost inchisa citeva saptamini in 2001, fiind atunci acuzata ca ar fi facut nereguli financiare in anii 90, in afacerile sale cu importurile de gaze. Mai mult, Yulia Timoshenko a fost considerata si „personae non grata” in Rusia.

Luna trecuta premierul Mikola Azarov a acuzat guvernul pe care Timosenco l-a condus ca ar fi folosit discretionar 378 de milioane de dolari, obtinuti din vinzarea cotelor de carbon ale Ucrainei Japoniei. Guvernul Azarov a angajat o firma americana de audit pentru a investiga modul in care au fost folositi banii publici de catre cabinetul Timosenco.

Actualul guvern de la Kiev si procuratura declara la unison ca nu este vorba de o razbunare politica, chiar daca, dupa pierderea alegerilor si trecerea in opozitie, Iulia Timosenco a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai noilor autoritati mai cu seama in ceea ce priveste relatia tot mai strinsa dintre Kiev si Moscova.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG