Linkuri accesibilitate

Vizita în Germania a premierului Vlad Filat


Cancelarul Angela îl întîmpină la Berlin pe Vlad Filat
Cancelarul Angela îl întîmpină la Berlin pe Vlad Filat

„Moldovenii au înțeles necesitatea reformelor, iar guvernul va continua procesul”: Vlad Filat într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk

Vizita în Germania a primului ministru din Republica Moldova, Vlad Filat, nu a trecut neobservată. Profitînd de această vizită, postul naţional de radio Deutschlandfunk a difuzat azi dimineaţă o relatare sub titlul „Moldova şi Uniunea Europeană”. În relatarea, realizată de Doris Simon, s-a făcut un bilanţ, după ce anul trecut Uniunea Europeană a oferit unor ţări estice aşa numitul Parteneriat răsăritean. Un diplomat moldovean din Bruxelles, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, i-a declarat ziaristei germane că problema principală a ţării constă în faptul că nu poate oferi Europei mare lucru. Nu are nici bogăţii naturale şi nici o mare importanţă strategică, dar are un conflict veritabil, înghețat.

În continuare este descrisă autoproclamata Republică Nistriană ca un „teritoriu al traficanţilor şi al comerţului ilicit cu armament”. S-a reamintit apoi şi de reacţiile internaţionale, provocate anul trecut în urma alegerilor falsificate. În acest context s-a afirmat că noul guvern de coaliţie a demarat reformele - mereu amînate - în vederea apropierii de UE. Asta explică şi fostul ambasador din Germania, Igor Corman, care azi este preşedintele comisiei pentru politică externă a parlamentului din Moldova, afirmînd: „Noi avem un obiectiv limpede. Vom utiliza toate mijloacele oferite azi de Uniunea Europeană. Multe depind, însă, de noi ca să construim Europa, aici, acasă la noi.”

Primul ministru a explicat într-un interviu acordat postului de radio german că populaţia a înţeles necesitatea reformelor, iar guvernul va continua acest proces. „Nu cred că-n procesul politic trebuie să ai la bază frica”, a precizat premierul.

Vlad Filat a declarat în continuare că speră ca în scurtă vreme vor fi găsite soluţii în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în ţările UE.

Premierul moldovean, care a sosit ieri în Germania, a vizitat la Sindelfingen uzinele Mercedes. Aseară s-a întîlnit cu preşedintele Fundaţiei Bosch şi a participat la Berlin la lansarea unei expoziţii mobile care prezintă publicului german aspecte culturale şi politice din Moldova. Totodată a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai organizaţiei etnicilor germani originari din Basarabia şi cu persoane din diaspora moldoveană.

Astăzi Filat a avut o întrevedere cu şefa guvernului federal german, Angela Merkel, iar în această seară va susţine o comunicare la Fundaţia Konrad Adenauer.
Previous Next

XS
SM
MD
LG