Linkuri accesibilitate

Furtună la Filarmonica din Praga


Victor Eskenasy
Victor Eskenasy

Demiterea lui Vladimir Darjanin, directorul Filarmonice cehe din Praga de către ministrul culturii este considerată de muzicieni o interferență politică inadmisibilă.


Intr-un gest neobișnuit, ministrul ceh al culturii, Vaclav Riedlbauch l-a demis săptămîna trecută din funcție pe directorul Filarmonicii cehe, Vladimir Darjanin, stîrnind o adevărată furtună printre muzicienii de la Praga și proteste masive din partea orchestrei. La prima vedere, decizia a fost motivată strict disciplinar, urmare a unui audit ce ar fi demonstrat proasta administrare a finanțelor Orchestrei Filarmonice în anul de cînd Darjanin a preluat conducerea respectatei instituții culturale cehe.

Suma în joc s-ar apropia de 80 de milioane de coroane (echivalentul a circa 3 milioane de euro) iar, potrivit ministerului culturii, Vladimir Darjanin nu ar avea „expertiza necesară administrării unei organizații finanțate de stat, nici în termeni de organizare, nici economici”.

Vladimir Darjanin
Actualul director administrativ a preluat conducerea Orchestrei filarmonice în iulie 2009 și s-a angajat cu acel prilej să scoată formațiunea dintr-o criză prelungită de ani de zile, atît pe plan financiar, cît și calitativ și de încredere. Intre măsurile anunțate atunci a fost ameliorarea contractelor de muncă ale membrilor Orchestrei, negocierea recîștigării drepturilor asupra tuturor înregistrărilor orchestrei difuzate în transmisii radio și TV, reducerea turneelor mai mult „turistice” în străinătate și apariții regulate în Cehia la radio și televiziune.

In schimb, Vladimir Darjanin căpăta autoritatea de a demite membri orchestrei și anunța intenția de a relua căutarea unui dirijor de prestigiu, mai tînăr și mai disponibil, pentru a-l înlocui pe Elyahu Inbal, al cărui contract fusese negociat de predecesorul său și, în 2009, nici nu începuse.

Or, predecesorul său, căruia i se imputa astfel indirect și decăderea treptată a Orchestrei filarmonice cehe și imaginea ei negativă, nu era altul decît cel devenit între timp ministru al culturii, Vaclav Riedlbauch, care a administrat ansamblul din 2003 pînă în 2009. El fusese cel care îl alesese pe Elyahu Inbal, în vîrstă de 75 de ani, directorul Orchestrei Filarmonice, invocînd două criterii determinante, să fie un dirijor cu înalte calități artistice și să aibă renume internațional.

Animozitățile personale exacerbate din lumea artiștilor sînt obișnuite, desigur, dar nu ar trebui să devină monedă curentă în dirijarea politicii culturale. In cazul ceh, între cei doi manageri există vădit un dezechilibru de prestanță și eficiență. Ministrul culturii, Riedlbauch apare ca un conservator, iar numirea sa a fost contestată sever, după dezvăluirile muzicienilor despre atitudinea sa în 1989. Director artistic al Operei Naționale în momentul Revoluției de catifea din noiembrie 1989, Riedlbauch a încercat să-i oprească pe muzicieni să se alăture protestelor studențești.

Vladimir Darjanin, asemenea altor manageri ai vieții muzicale pragheze, are o pregătire de instrumentist, cu studii de contrabas în Slovacia natală și la Berlin și o experiență managerială de succes, ca administrator al pavilionului ceh de la Expoziția mondială din 2005, în Japonia și, mai de curînd, ca organizator al unui impresionant Festival internațional muzical de vară, „Praga lui Dvorak”.

Deocamdată, în ceea ce se anunță un conflict serios de autoritate, practic întreaga Filarmonică i s-a raliat directorului său, Darjanin, anulînd concertul obișnuit de sfîrșit de săptămînă și depunînd o plîngere penală la Tribunal împotriva lui Riedlbauch, pentru aceeași vină ce i se impută actualului administrator, încălcarea disciplinei financiare pe parcursul mandatului său.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG