Linkuri accesibilitate

Confesiunea lui Vardanean este tulburătoare și amintește vremuri trecute


Elsa Vidal
Elsa Vidal

Opinia reprezentantei organizației „Reporters Sans Frontières”, Elena Vidal într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă.


Elsa Vidal, șefa biroului european și post-sovietic al organizației „Reporteri fără frontieră” a fost intervievată de corespondenta Europei Libere, Claire Biggs.

Elsa Vidal este cunoscută în lumea ziariștilor pentru expertiza profesională și, în spațiul post-sovietic, pentru pasiunea pusă în apărarea și apoi deslușirea cazului celebrei ziariste independente Ana Politkovskaya, ucisă la Moscova.

In interviul acordat Europei Libere pe marginea ultimelor evoluții în cazul lui Ernest Vardanean, arestat de autoritățile transnistrene la 7 aprilie sub acuzația de înaltă trădare, Elena Vidal s-a exprimat cu o prudență notabilă dar cu fermitate, spunînd între altele: „Dată fiind situația, trebuie luate în considerare mai multe ipoteze, între care aceea că asupra lui Vardanean au fost făcute presiuni amenințătoare, în special în ce privește soarta familiei sale.

Confesiunea lui Vardanean este profund tulburătoare. Ea amintește de acele vremuri cînt oamenii erau forțați să recunoască în public că erau dușmani ai statului sau că fuseseră forțați la acte ostile de state inamice. Dacă spusele lui Vardanean ar fi reale, ele ar arunca o lumină negativă asupra jurnalismului în Moldova și Transnistria și întreaga breaslă a ziariștilor de acolo ar plăti scump din cauza suspiciunilor aruncate asupra ei.

Iar dacă această confesiune a fost făcută sub presiune ea ar fi cu atît mai șocantă prin mijloacele ce au fost folosite pentru a o obține. Trebuie să anchetăm în continuare pentru a afla ce se întîmplă cu Vardanean.”

Intrebată despre constatările organizației pe care o reprezintă în relație cu actvitatea presei în spațiul moldovenesc, Elena Vidal a răspuns: „Situația în jurnalismul din Moldova și din Transnistria este foarte polarizată. Intr-un asemenea context politic, activitatea ziaristului este foarte dificilă, în obținerea informațiilor și păstrarea independenței față de părțile implicate politic. Ceea ce se petrece acum cu Vardanean nu face decît să înrăutățească situația jurnaliștilor, deveniți suspecți pentru fiecare parte. Consecințele vor fi pe termen îndelungat cu un efect asupra credibilității profesiei, iar aceasta este ceea ce se poate întîmpla mai rău.”

Răspunzînd la o întrebare despre nivelul de libertate a presei din Transnistria și Moldova, Elena Vidal a apreciat că el este scăzut, fiind vorba de un spațiu restrîns și de actori care privesc unii spre Europa, spre Occident, în timp ce Transnistria este sprijinită pe față de Rusia și privește spre răsărit. Chiar dacă ambasadorul rus a făcut cîteva declarații, iar Rusia a cerut eliberarea ziaristului, fapt este că Transnistria și-a proclamat independența și procedînd astfel a fost susținută de Rusia. Acesta este contextul în care lucrează ziariștii acolo și pentru ei este dificil să găsească o marjă de libertate atunci cînd lucrează pentru o autoritate politică extrem de motivată.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG