Linkuri accesibilitate

Măsurile de austeritate: consecință a tranziției neîncheiate


Șeful statului pune poporul să plătească oalele sparte de cabinetul democrat-liberal (România liberă)

Editia electronica a ziarului Adevarul a preluat in timpul zilei stirea despre declaratiile liderului comunist Vladimir Voronin: deputatii comunisti vor relua dialogul cu Alianta pentru Integrare Europeana numai atunci cand puterea va dizolva Parlamentul, va anunta data alegerilor si in ce fel se modifica articolul 78 din Constitutie. Desi presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat ca nu se va anunta nimic inainte de 16 iunie, Voronin a insistat ca Alianta ar trebui sa se grabeasca daca vizeaza un compromis politic. Informatiile din Adevarul citeaza Jurnal de Chisinau.

Masurile de austeritate anuntate de autoritatile de la Bucuresti sunt tot mai dur criticate in presa cotidiana. In Evenimentul zilei, Vlad Stoicescu pune totul pe seama masurilor neluate la timp acum 11 ani, adica in timpul ultimei mineriade conduse de liderul sindicatelor din Valea Jiului, Miron Cozma. Pentru că guvernul de atunci – din care facea parte, ca ministru al transporturilor, si actualul presedinte Traian Basescu - nu a avut curajul sa-l condamne pe Cozma si sa tina piept revendicarilor exagerate ale sindicatelor, acum are de platit toata tara. La Bucuresti, scrie Vlad Stoicescu, “tranzitia nu s-a incheiat, de fapt, niciodata”.

Editorialista de la Romania libera, Elena Vijulie, il acuza pe presedintele Basescu de cinism. Iesind in fata natiunii sa anunte el – si nu premierul – masurile de austeritate, seful statului pune poporul sa plateasca oalele sparte de cabinetul democrat-liberal. Masura reducerii salariilor si a pensiilor n-ar face astfel decat sa demonstreze ca presedintele nu are cu cine sa schimbe un guvern incompetent.

Sorin Ionita ar fi dorit sa se opreasca, in Evenimentul zilei, la ideea amnistiei fiscale, a repatrierii capitalului, aplicata de pilda de guvernul italian. Ea a fost insa compromisa. Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, citam, “cu credibilitatea sa minus infinit”, s-a grabit sa-i dea “sarutul mortii”. El a propus recent ca statul sa impoziteze minimal si fara intrebari stingheritoare repatrierea celor 18 miliarde de euro pe care investitori romani le-ar detine in bancile elvetiene.
XS
SM
MD
LG