Linkuri accesibilitate

Inflaţia - indicatorul cu cel mai mare impact în economie pentru 2010


 Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Ultimele scumpiri nu au cum să nu se răsfrângă asupra nivelului inflaţiei”

Iurie Gotişan: „Sincer să vă spun, eu nu văd careva premize, cel puţin deocamdată, ca donatorii externi să-şi sisteze asistenţa financiară către Republica Moldova. Mărimea economiei moldoveneşti nu este ca cea a Greciei, spre exemplu, sau a altor state strategice, dacă pot să mă exprim astfel, din punct de vedere economic şi financiar, în care Fondul Monetar Internaţional, eu ştiu, Comisia Europeană, Banca Mondială, etc., să injecteze miliarde de euro. Avem o economie mică, care poate ieşi uşor din criză, dacă este gestionată cu iscusinţă, până la urmă. Îmi amintesc că chiar şeful Misiunii FMI, care se află actualmente în Republica Moldova, a declarat săptămâna trecută, că este, în mare parte, mulţumit de tema pentru acasă, îndeplinită de Republica Moldova. Şi chiar Fondul Monetar şi-a revizuit prognoza de creştere economică, de la 2,5 la 4,5 la sută pentru acest an.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Banca Naţională a Republicii Moldova a anunţat recent, că şi-a revizuit prognoza pentru inflaţie. Este aproape dublu faţă de cea iniţială, de la începutul anului.

Iurie Gotişan: „Da, bineînţeles. Probabil, nu prea s-a ţinut cont de faptul că economia Moldovei este expusă într-o proporţie destul de mare la exterior. Sau valoare comerţului extern are o mare pondere în Produsul Intern Brut. Ori, dacă Moldova importă producţie la greu din afară, respectiv, se poate vorbi şi despre o inflaţie importată. Ultimele scumpiri la gaze, agenţii energetici, etc., după mine, nu au cum să nu se răsfrângă asupra nivelului inflaţiei, în general, şi a consumatorilor, în particular. Vă amintesc că la început de an, chiar în acest studiou am spus că inflaţia va fi marea provocare pentru autorităţi şi în dependenţă de comportamentul acesteia se vor comporta şi ceilalţi indicatori macroeconomici cu impact pentru publicul larg. Şi de fapt, inflaţia va rămâne indicatorul cu cel mai mare impact în economie pentru 2010.”

Europa Liberă: Fondul Monetar Internaţional are acum o prognoză mai optimistă, dar şi prognoza Băncii Naţionale privind inflaţia la începutul anului era şi ea destul de optimistă. Acum, iată, se constată că nu va putea fi realizată.

Iurie Gotişan: „E adevărat. Prognoza de inflaţie a Băncii centrale şi a Guvernului pentru 2010, din câte îmi aduc aminte, a fost de cinci la sută, plus-minus un punct procentual. Şi a fost destul de optimist. Or, deja după patru luni de zile, avem o inflaţie de peste şapte la sută. Şi cu certitudine că aceasta va trece de nivelul de 10 la sută pentru întreg anul. Şi chiar dacă în lunile de vară, după cum se ştie, s-ar putea înregistra deflaţie, aceasta nu va salva situaţia. Mai ales că mai avem încă opt luni depline pentru acest an. Respectiv, oamenii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru produse, servicii, etc. Pe de altă parte, de unde să-i scoată, odată ce nu s-au anunţat careva majorări, care ar merge în pas cu creşterea preţurilor. Mă refer la majorări de salarii, pensii, etc. Ba mai mult, autorităţile vor încerca să facă chiar nişte reduceri de cheltuieli, pentru a nu intra în nişte gropi, să zic eu, financiare, greu de ieşit mai apoi.”

Europa Liberă: Leul moldovenesc, însă, îşi păstrează stabilitatea.

Iurie Gotişan: „Eu cred că Banca centrală va continua să practice şi în 2010 un regim valutar dirijat. Mai ales pentru a ţine în frâu inflaţia. Şi o asemenea situaţie o putem observa chiar actualmente pe piaţa valutară. Mă refer la aprecierea leului. Dar dinamica cursului, în mare parte, va depinde şi de evoluţiile pe pieţele regionale şi internaţionale. Şi de viteza, cu care ţările din zona euro vor ieşi din criza actuală.”
XS
SM
MD
LG