Linkuri accesibilitate

Liberal democrații revin, după convorbiri cu laburiștii, la negocierile cu conservatorii


10 Downing Street - reședința premierului britanic
10 Downing Street - reședința premierului britanic

Tratativele cu laburiștii, dacă s-ar fi încheiat cu succes, ar fi dus la crearea unui guvern minoritar

După alegeri generale care nu au dat nici un cîştigător clar, principalele trei partide parlamentare din Marea Britanie încearcă să formeze o majoritate. Cum Marea Britanie este confruntată cu un deficit bugetar de dimensiuni „elene”, ar fi de dorit ca viitorul guvern să fie stabil şi capabil să treacă prin parlament reforme radicale. Soluţia, crede presa britanică, este o coaliţie între conservatori şi liberal- democrati. Posibilităţile sunt însă multiple.

Situaţia în parlament este următoarea: conservatorii sunt cel mai mare partid, cu 306 mandate, urmaţi de laburişti cu numai 258 de mandate şi liberal democraţi cu 57 de mandate. Pentru o majoritate, este nevoie de 326 de mandate în camera inferioară care ale 650 de locuri.

Strict aritmetic, conservatorii şi libera democraţii ar avea 363 de mandate, o majoritatea confortabilă. Liderul liberal democratilor, partidul care în aceste zile face şi desface posibile guverne, a declarat imediat după alegeri că începe discuţii cu cîştigătorii, adică Partidul Conservator deşi regulile spun că premierul are prioritate.

După 4 zile, negocierile s-au întrerupt – pentru că liberal democraţii nu sunt siguri că vor obţine de la conservatori reforma pe care şi-o doresc cel mai mult şi anume trecerea la un sistem de vot proporţional care ar da partidelor mai mici şansa de a fi reprezentate în parlament, proporţional cu voturile cîştigate.
Conservatorii lui David Camerom resping ideea dar există şansa unui compromis, este de părere John O’Sullivan, redactor şef al Europei Libere: ”Cameron ar putea accepta organizarea unui referendum pe tema schimbării sistemului electoral, precizând încă ca Partidul Conservator va face propagandă împotrivă”.

Luni seară negocierile între conservatori şi liberal democraţii lui Nick Clegg s-au întrerupt după ce premierul Gordon Brown a anunţat că renunţă la şefia partidului laburist. Nu acum, ci la congresul din toamnă. Brown a precizat că demisionează dacă o cere interesul ţării şi dacă aceasta este soluţia pentru un guvern stabil format din Laburişti şi Liberal democrati. O alianţă imediat botezata de presa „Lib-Lab”.

Laburiştii s-au declarat de mult deschşii unei reforme a sistemului electoral, în general sunt mult mai apropiaţi de electoratul liberal-democraţilor. Numai că împreună ar avea numai 315 mandate, fiind obligaţi de fiecare dată să se bazeze pe sprijinul altor partide mici. Alianteţe ad- hoc nu promit stabilitate.
Şi încă un dezavantaj, comentat pe larg de presa britanic: ar fi o coaliţie a celor învinşi.

Ştirea de ultima oră este că liberal democraţii au încheiat negocierile cu laburişti si le-au reluat cu conservatorii. Dar Nick Clegg a declarat că va lua o decizie în următoarele 24 de ore.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG