Linkuri accesibilitate

Noi şi Grecia


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Faptul că o ţară, cu o tradiţie culturală şi democratică bogată, are acum grave probleme ar trebui să ne îngrijoreze şi pe noi. Nicidecum să ne arunce pe culmile automulţumirii.


„Ai văzut ce se întîmplă în Grecia? Vai şi amar de capul lor! Au risipit sume uriaşe şi au ajuns la sapă de lemn! ” Aşa mi-a vorbit deunăzi un reprezentant activ al societăţii civile din Moldova. Dezvoltînd subiectul, el s-a arătat decepţionat de violenţele din Grecia, comparabile, în opinia sa, cu acelea kîrgîze. Omul era profund uimit de faptul că aşa ceva se întîmplă într-o ţară cu o civilizaţie veche şi vestită. Şi am mai remarcat un amănunt curios. Reprezentantul activ al societăţii civile moldoveneşti părea mîndru de Republica Moldova în care, totuşi, asemenea excese nu au loc.

Mărturisesc că reflecţiile reprezentantului societăţii civile m-au cam nedumerit. E adevărat că evenimentele recente din Grecia contrastează vizibil cu tărîmul antic al filozofilor greci. Însă tocmai faptul că o ţară, cu o tradiţie culturală şi democratică bogată, are acum grave probleme ar trebui să ne îngrijoreze şi pe noi. Nicidecum să ne arunce pe culmile automulţumirii.

Păi, dacă într-o ţară cu o civilizaţie străveche înfloritoare se produc colapsuri financiare şi politice, de ce să credem că ele nu se pot repeta într-un stat mult mai sărac în plan cultural-civilizator? Unde mai pui că şi ultimii douăzeci de ani din istoria Moldovei au conţinut suficente „colapsuri”. Oare degringolada tranziţiei, cu privatizările ei dubioase, sau crizele din 1998 şi 2008 nu au fost nişte colapsuri financiare şi politice? Ele poate nu au avut amploarea colapsului grecesc, dar nici nu pot alimenta optimismul.

„Vai şi amar de capul lor! Au risipit sume uriaşe şi au ajuns la sapă de lemn!” zicea reprezentantul activ al societăţii civile moldoveneşti. Da, au risipit şi sînt în mare dificultate. Dar noi ce-am făcut toţi ultimii ani? Am adunat cu acribie bani în bugetul statului? Am dezvoltat furtunos economia? Să fim serioşi!

Colapsuri de felul celui grecesc pot avea loc şi în alte părţi ale lumii, pretutindeni unde banii nu sînt cheltuiţi cu cap. Numai că nu oricine va avea parte de ajutorul pe care îl primeşte Grecia. Tocmai de aceea guvernanţii dar şi reprezentanţii societăţii civile din Moldova ar trebui să analizeze bine greşelile grecilor şi să facă tot ce le stă în puteri pentru a evita un asemenea scenariu la noi. Fac ei oare asta?
XS
SM
MD
LG