Linkuri accesibilitate

Mecanism European de Stabilitate


Plan de protejare a monedei unice europene supuse unor presiuni speculative

“Bursele sunt euforice”, titra luni dimineata cotidianul Le Temps din Elvetia, tara care desi nu este membra a Uniunii Europene are un interes direct in restabilizarea euro. “Pietele financiare europene sarbatoresc summitul Euro”, scrie si Der Spiegel. Despre ce este vorba de fapt? Despre un plan de salvare gigant pus in slujba euro.

Dupa o intalnire care a durat 12 ore ministrii de finante din tarile membre au ajuns la un acord de sustinere a tarilor din zona euro prin punerea pe picioare a unui asa numit "ajutor in cazuri de urgenta".

Potrivit deciziei luate in zorii zilei de luni, in cazul in care un stat membru va avea probleme de tipul celor cu care se confrunta Grecia, el va putea lua un imprumut dintr-un fond de urgenta de 500 de miliarde de euro.

Asa numitul "Mecanism European de Stabilitate" include un ajutor pentru balanta de plati de 60 de miliarde de euro - bani garantati de Uniunea Europeana din propriile resurse - 440 de miliarde garantii furnizate de statele membre din zona euro ca si o suma care va veni de la Fondul Monetar International reprezentand cel putin jumatate din contributia europeana.

Pachetul se adauga celor 110 miliarde de euro care vor pleca spre Grecia zilele astea, daca nu cumva o parte sunt deja in conturile guvernului elen.

Potrivit ministrului spaniol de finante, Elena Salgado a carei tara detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, pe langa scopul punerii in functiune a acestui mecanism de stabilitate, reuniunea de duminica noapte a avut si un alt obiectiv: mentinerea stabilitatii financiare a Uniunii in general si a zonei euro in particular.

Elena Salgado, despre a carei tara se spune ca i-ar urma Greciei, a dat asigurari ca "situatia exceptionala” cu care se confrunta zona euro a facut de dorit urgentarea consolidarii fiscale in Spania.

Planul consta in reducerea suplimentara a deficitului bugetar cu 0.5% in 2010, care se adauga celei 0,5% din martie. De asemenea Spania se angajeaza sa isi reduca si la anul deficitul bugetar cu inca 1% .

De altfel, Spania isi va prezenta proprile masuri pe 18 mai in cadrul reuniunii ministrilor de finante din acea data, in timp ce Portugalia a anuntat ca isi va intensifica si ea eforturile de ajustare fiscala.

Banca Central Europeana a decis la randul ei sa adopte o serie de masuri exceptionale pentru a contribui la stabilitatea Zonei Euro. Regulatorul european a intervenit in pietele publice si private de datorii pentru a asigura lichiditati in segmentele financiare care nu sunt functionale.

Banca Central Europeana a mai explicat ca a initiat o actiune comuna cu Banca Angliei, cea a Canadei, Rezerva Federala Americana si Banca Nationala a Elvetiei pentru a reduce tensiunile care au aparut pe pietele europene la finantarile pe termen scurt in dolari.
XS
SM
MD
LG