Linkuri accesibilitate

11.05 - București: Spuma mării


Octavian Paler
Octavian Paler

Octavian Paler: „Din toate punctele de vedere, actuala campanie electorală poate fi comparată cu spuma valurilor: e efemeră, e trecătoare şi mai ales este tulbure...”


11 mai 2000

Actualitatea românască (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Octavian Paler).

„Spuma mării.”

„Spuma este efemeră în timp ce marea este în principiu eternă – la limită istoria însăşi nu este altceva decât spumă pe suprafaţa veşniciei. Numai că raţionamentul acesta are un cusur, el omite ceva: anume că în situaţia noastră, spuma şi marea nu sunt două entităţi autonome.

Din toate punctele de vedere, actuala campanie electorală poate fi comparată cu spuma valurilor: e efemeră, e trecătoare şi mai ales este tulbure... Ce legătură poate avea ea cu marea, cu adevăratele probleme ale existenţei noastre şi ale României ? Nici una !”

În primii ani după revoluţia din 1989, remarcă Paler, toţi românii erau bolnavi de politică. Situaţia s-a schimbat radical , după cum indică toate sondajele de opinie, românii s-au săturat de politică. „De loc uimitor, primele locuri în preferinţele românilor sunt ocupate de tehnocraţi.”

Partidele par sa fi favorizat mereu nonvaloarea iar procesul politic a avut în România efectul pervers de a nu scoate la suprafaţă decât mediocrităţi veleitare – este de părere Octavian Paler.

„Pe măsură ce se accentuează zgomotul şi furia campaniei electorale, se vede mai bine că solicitanţii de voturi încearcă să seducă un alegător din ce în ce mai obosit, mai mefient, mai apatic, un alegător care din pricina nemulţumirilor acumulate, trăieşte mai degrabă împotrivă .”
XS
SM
MD
LG