Linkuri accesibilitate

Duc măsurile de austeritate la sudamericanizarea României?


În UE, Romania are printre cei mai multi bugetari raportat la populația activă

Relativa sustinere cu care au fost intampinate saptamana trecuta masurile de austeritate ale puterii de la Bucuresti s-a diluat considerabil in presa de azi. Daca vineri cele mai multe ziare recunosteau ca s-a evitat solutia rea – si anume cresterea taxelor si impozitelor – acum comentatorii au devenit sceptici că programul anuntat de presedintele Traian Basescu va da rezultate.

Pentru Ovidiu Nahoi, editorialist la Adevarul, acesta este inceputul sfarsitului. Scaderea salariilor si a pensiilor va adanci prapastia sociala, ii va saraci si mai mult pe saraci si ii va lega mai strans pe bogati de politica. Romania se “sudamericanizeaza” – considera jurnalistul, care vede amenintata, pe termen scurt, insasi democratia.

Si saptamana trecuta omul de afaceri Dinu Patriciu si-a facut publice opiniile in legatura cu impasul economic din Romania. Teoria lui era ca trebuie dati afara 600.000 de bugetari (fata de 250.000 cat preconizeaza acum guvernul), trebuie reduse si mai mult taxa pe valoarea adaugata si cota unica de impozitare. Astazi, ziarul Gandul il citeaza cu cele spuse in cadrul unor emisiuni de televiziune. Dinu Patriciu vrea amnistie fiscala pentru “coruptii intre ghilimele” (formula ii apartine) si spune ca in bancile din Elvetia se gasesc 18 miliarde de euro de provenienta romaneasca. Repatrierea acestor bani ar reumple vistieria tarii, daca impozitul ce li s-ar aplica ar fi de numai 3,5 pana la 7% din avere si daca nu i-ar mai intreba nimeni nimic pe titularii conturilor – se subintelege. Apoi, bugetarii dati afara din posturi ar trebui sa primeasca de la stat nu salarii compensatorii, ci garantie bancara ca sa-si deschida o afacere.

Propunerile primesc o singura reactie, cea din editorialul Romaniei libere. Dan Cristian Turturica adauga ce nu a spus Dinu Patriciu. Citam: “de ce isi ascund acesti oameni de afaceri neprihaniti banii? de ce nu-i ruleaza prin firme off-shore daca sunt bani curati? Ce-i impiedica sa-i transfere in banci din tara?” Raspunsul comentatorului pune punctul pe i: de teama ca urmatorul guvern ar putea sa le confiste banii, deloc curati de altminteri.

Tot Romania libera publica un articol foarte instructiv, din care se vede limpede ca, in spatiul Uniunii Europene, Romania are printre cei mai multi bugetari raportat la populatia activa: aproximativ o treime.
XS
SM
MD
LG