Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: România se află pe marginea falimentului


Traian Băsescu
Traian Băsescu

„Dacă nu se iau măsurile de reducere a pensiilor și salariilor, anul viitor România ar trebui să ia un credit de 30 de miliarde”


Nu exista semne de atenuare a crizei, iar oficialii romani si reprezentantii Fondului Monetar International au reluat disctuiile referitoare la modalitatile de reducere a cheltuielilor bugetare. Lucrurile sint insa mult mai dramatice decit lasau sa se inteleaga liderii romani. Romania are de platit anul acesta datorii de 10 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde sint doar dobinzi. Presedintele Traian Basescu a iesit duminica pentru a doua oara in ultima saptamina pentru a le explica romanilor ca tara se afla pe marginea falimentului si ca trebuie luate masuri dureroase.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat astazi ca in urmatorii ani numarul bugetarilor ar trebui sa scada cu 250 de mii si ca masurile de austeritate anuntate de oficiali sint doar un prim pas impotriva recesiunii. De la 1 iunie, salariile celor angajati la stat vor scadea cu 25 la suta, iar pensiile cu 15 la suta.

„Daca nu se iau masurile de reducere a pensiilor si salariilor, anul viitor Romania ar trebui sa ia un credit de 30 de miliarde” avertizeaza Traian Basescu. Fondul Monetar International a propus insa si o alta varianta: marirea taxelor si impozitelor.

Partidul Democrat Liberal, care detine majoritatea fotoliilor din Guvernul Romaniei a decis, insa, pentru prima data de cind se afla la putere sa aplice masuri de dreapta si sa nu mai loveasca in sectorul privat, prin marirea taxelor, ci sa taie cheltuielile cu aparatul de stat, supradimensionat si ineficient. Multi oameni de afaceri s-au declarat satisfacuti de aceste decizii, mai cu seama ca pina acum criza a fost platita de sectorul privat, care a facut deja restructurari masive, reducind salariile angajatilor pentru a putea supravietui acestei perioade dificile.

In schimb sindicatele ameninta cu proteste si cer schimbarea guvernului, mai cu seama ca nu au primit garantii ca salariile ar putea reveni la nivelul actual dupa trecerea crizei. Oricum prin noul memorandum negociat cu Fondul Monetar International guvernul roman s-a angajat sa mareasca taxele si impozitele daca actualele masuri de reducere a salariilor si pensiilor nu vor avea efectul scontat, plus inghetarea pensionarilor anticipate incepind cu luna viitoare.
XS
SM
MD
LG