Linkuri accesibilitate

9.05 - București: Primele audieri în cazul Costea


Eternelle et fascinante Roumanie
Eternelle et fascinante Roumanie

Ancheta deschisă în Franţa este legată de tipărirea albumului „Eterna şi fascinanta Românie”, un contract încheiat de secretariatului general al guvernului şi firma lui Adrian Costea.


9 mai 2000
Actualitatea românească (Moderator: R. C. Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Primele audieri în cazul Costea.

O echipa de procurori români, asistată de magistraţii veniţi din Franţa, a început audierile în cazul „Costea”.
Omul de afaceri Adrian Costea este bănuit de spălare de bani. Unele din afacerile dubioase ar putea avea legătură cu alegerile generale din 1996. Printre afacerile făcute în Romnânia şi Franţa se numără tipărirea de albume şi afişe electorale, tranzacţii cu motorină sau produse agro-alimentare.

Audierile în scandalul numit de presă „Album pentru partid” au început cu Ion Cazacu, una din persoanele suspectate de justiţia franceză că a rulat, prin firme şi fundaţii, bani proveniţi din România. Este vorba de aproape un milion de dolari.

Comisia rogatoare, creată în România, va strânge dovezi pentru procesul deschis la Paris. Procurorul general al României a declarat însă că Adrian Costea, un apropiat al regimului Iliescu, este deja investigat de procuratura română în mai multe dosare.

Ancheta deschisă în Franţa este legată de tipărirea albumului „Eterna şi fascinanta Românie”, un contract încheiat de secretariatului general al guvernului şi firma lui Adrian Costea. În Franţa sunt investigate si tranzacţiile cu motorină făcute de firmele lui Adrian Costea cu firme din România. În ambele cazuri, se bănuieşte deturnare de fonduri sau spălare de bani.

Printre martorii pe care partea franceză cere să fie audiaţi se numără personalităţi importate ale fostei conduceri PDSR: Viorel Hrebenciuc, fost secretar general al guvernului, Mihai Ungheanu, fost secretar general adjunct, Dan Nicolae Fruntelată, fost secretar de stat al informaţiilor publice.

Adrian Năstase, Iosif Boda, Teodor Meleşcanu ar urma să fie de asemeni audiaţi pentru că firme în Adrian Costea este acţionar majoritar, le-au plătit hoteluri şi o sumă de călătorii.

Mai mulţi jurişti români sunt de părere că în cazul Costea ar putea fi mai degrabă vorba de deturnare de fonduri decât de spălare de bani.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG