Linkuri accesibilitate

Slovacia oferă Moldovei suport deplin pentru parcursul său european


Miniștrii de externe Miroslav Lajcak și Iurie Leanca
Miniștrii de externe Miroslav Lajcak și Iurie Leanca

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak: „Parteneriatul Estic e un proces care funcţionează în paralel şi care depinde de efortul d-voastră”


Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak a promis astăzi la Chişinău că ţara sa va ajuta Moldova să facă reforme pentru a avansa pe drumul integrării în Uniunea Europeană. O Uniune care trece astăzi printr-o criză economică, dublată de criza din zona euro provocată de datoriile greceşti. În condiţiile acestor crize, slăbeşte oare interesul şi capacitatea Uniunii Europene de a se extinde? Lucia Diaconu i-a adresat întrebările ministrului de externe slovac.


Miroslav Lajcak a spus în cadrul briefingului organizat de MAEIE de la Chişinău că nu crede că greutăţile economice cu care se confruntă Europa ar putea fi un impediment pentru aspiraţiile europene ale Moldovei.

Miroslav Lajcak
Miroslav Lajcak: „Liderii europeni se întîlnesc în Bruxelles pentru a discuta felul în care Grecia poate fi ajutată. Dar Parteneriatul Estic e un proces care funcţionează în paralel şi care depinde de efortul d-voastră. Cît de mult veţi progresa în direcţia integrării europene e altceva, aveţi nişte etape concrete pe care trebuie să le parcurgeţi. Acum acestea sînt agenda de asociere, acordul de comerţ liber, liberalizarea vizelor, şi abia apoi veţi ajunge la etapele superioare ale integrării. Şi nu trebuie să fiţi distraşi de agenda care momentan preocupă UE”.

Ministrul de externe slovac a reiterat că Slovacia oferă R. Moldova suportul deplin pentru parcursul său european, iar experienţa ţării sale ca membră a UE, a zonei Shengen, a zonei euro şi ca una dintre cele mai atractive ţări pentru investiţii străine, ar putea fi foarte utilă pentru Moldova.

Miroslav Lajcak şi omologul său moldovean Iurie Leancă au semnat astăzi o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul integrării europene, dar pe lîngă aceasta, Slovacia şi R. Moldova sînt interesate să-şi aprofundeze şi relaţiile economice. Ministrul de externe slovac a venit în Moldova însoţit de oameni de afaceri care reprezentau 17 companii şi care au participat la Forumul economic moldo-slovac.

Cel mai recent proiect de asistenţă din partea Slovaciei se ridică la 100 000 euro, bani destinaţi pentru televiziunea publică, iar ministrul moldovean de externe spune că a discutat cu Miroslav Lajcak şi despre alte posibilităţi de colaborare cu Slovacia.

Miroslav Lajcak și Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Am identificat cîteva segmente foarte precise, unde colegii noştri din Slovacia, care au acumulat o experienţă foarte bună, ne vor ajuta în acest sens, inclusiv pe linia celor două diplomaţii. Îi sînt recunoscător domnului ministru pentru invitaţia de a trimite unul sau doi diplomaţi să stea ceva timp la Bratislava şi să acumuleze din experienţa pozitivă pe care o are Slovacia”.

Tot astăzi, a fost semnat şi un acord de cooperare între Guvernele R. Moldova şi Slovaciei. Slovacia a sprijinit activ Moldova la reuniunea donatorilor de la Bruxelles din 24 martie, iar Miroslav Lajcak declarase în februarie la Bratislava că în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Grupului Vysehrad (Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria) începând cu luna iunie anul curent, Slovacia va promova interesele ţării noastre prin organizarea unor reuniuni speciale V4+RM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG