Linkuri accesibilitate

Reacții ale piețelor financiare internaționale la situația de criză din Grecia


Demonstranți în fața Parlamentului de la Atena
Demonstranți în fața Parlamentului de la Atena

Bursa din New York a suferit azi noapte una din cele mai drastice căderi într-o singură zi, de 9 la sută în ultimele două ore de tranzacţii.


Parlamentul grec a adoptat pachetul de măsuri de austeritate, convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, dar situaţia nu se calmează: nici pe străzile Atenei, nici la bursele internaţionale. Ileana Giurchescu, care sunt perspectivele, acum că planul de austeritate este votat în Parlament ?

Nu foarte bune, cel puţin în viitorul apropiat. Bursa din New York a suferit azi noapte una din cele mai drastice căderi într-o singură zi, de 9 la sută în ultimele două ore de tranzacţii. Trendul era în cădere din cauza că mulţi investitori nu au încredere în guvernul de la Atena, mai precis nu cred că va rezista presiunilor străzii. Dar s-ar putea ca reacţia bursei din New York să fi fost agravată şi de o problemă tehnică.

Casa Albă a declarat oricum că urmăreşte cu atenţie şi evoluţia crizei din Grecia si bursa iar preşedintele Obama şi-a reafirmat sprijinul şi încrederea în planul de austeritate adoptat la Atena. În tot cazul, bursa japoneză suferă şi ea o pierdere de 4 la sută. Banca naţionala a Japoniei a anunţat o injecţie de 20 de miliarde de dolari pe piaţă.

Dacă şi bursele europene reacţionează tot atât de nervos vom afla în această dimineaţă. Cum era de asteptat, în momentul când bursele se panichează, investitorii se refugiază în dolar. Aşa că, pe pieţele asiatice, moneda unică europeană a căzut la 1 dolar 26 de centi.

Pentru liderii europeni, care se reunesc astăzi la Bruxelles, starea monedei unice este lucrul cel mai îngrijorător. La summitul de la Bruxelles urmează să fie semnat acordul în baza căruia Grecia primeşte o linie de credit de 110 miliarde de euro de la Uniunea europeană şi Fondul Monetar International – un ajutor pe 3 ani, în schimbul căruia guvernul elen a fost obligat să adopte acest controversat plan de austeritate . Este vorba de economii, în sectorul bugetar în primul rând, de peste 30 de miliarde de euro.

În Parlamentul de la Atena nu s-a pus nici un moment problema ca reducerea cheltuielilor să nu fie aprobată, socialiştii aflaţi la putere se bucură de o majoritate confortabilă. Rezultatul votului a fost de 172 la 121. Socialiştii au fost însă dezamăgiţi de faptul că în ajunul votului, opoziţia conservatoare si extrema stângă au anunţat că totuşi nu vor sprijini planul guvernului, pe care îl consideră „un medicament mult prea tare pentru pacient”.

Iar pacientul, pare hotărât să nu cedeze: ieri, zeci de mii de greci au ieşit din nou să protesteze. De data aceasta, manifestaţiile s-au încheiat fără victime. Iar sindicatele au promis că vor continua să mobilizeze lumea.

În replică, în Parlament, ministrul de finanţe grec a avertizat că fără creditul internaţional, Grecia intră luna aceasta în incapacitate de plată. Un pericol care pare acum eliminat – dar nu definitiv. Mulţi analişti sunt de părere că Atena va fi totuşi obligată să-şi restructureze datoria externă, în alte cuvinte să nu plătească o parte din datorie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG