Linkuri accesibilitate

Între FMI și capul de locuitor (Adevărul)


Perspectivele sumbre ale economiei românești


Editia de Galati a cotidianului Adevarul consemneaza printr-un grupaj de marturii aniversarea a 20 de ani de la Podul de flori peste Prut. Cititorilor li se reaminteste ca in 6 mai 1990 a fost deschisa pentru prima data granita dintre Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca si Romania, prin decizia liderului de la Kremlin, Mihail Gorbaciov. Deschiderea granitei a permis inflorirea micului trafic de frontiera, a adus moldoveni la munca in Romania, dupa ce una dintre primele consecinte palpabile fusese ca toti copiii basarabeni nascuti imediat dupa 6 mai au fost inregistrati in spitalele din apropierea granitei. „Incet-incet, viata romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului se ingemaneaza apropiind poate a doua Mare Unire” – se incheie acest articol din Adevarul de Galati.

Multe articole discuta azi perspectivele sumbre ale economiei romanesti: concedieri, majorari de taxe si impozite. Adrian Halpert, de la Adevarul, se intreaba de ce ar trebui acceptata o curba de sacrificiu pentru a salva „un stat umflat, anchilozat si corupt, care nu vrea sa se reformeze si pace?”.

In acelasi cotidian, Stelian Tanase comenteaza zvonurile aruncate pe piata. Parerea lui este ca masurile ce se vor lua nu vor fi atat de drastice, drept care – scoala veche! – se mizeaza pe o reactie de usurare cand romanii vor vedea ca nu e dracul chiar asa de negru. Oricum, bine nu va fi, pentru ca „saptamana asta, mai mult ca oricand, guvernul e depasit. Boc & Comp dau imaginea completa a debandadei si harababurii, sunt prinsi la mijloc intre Fondul Monetar International si „capul de locuitor”.

Cele mai dure atacuri sunt insa de gasit in cotidianul Gandul, unde Cristian Tudor Popescu sustine, nici mai mult nici mai putin, decat ca, pentru masuri asemanatoare, Nicolae Ceausescu a fost impuscat. In opinia lui, de situatia economica din Romania vinovat este presedintele Traian Basescu care „a transformat guvernul in corpul sau personal de lachei”, si care ar detine de fapt si puterea executiva in Romania.

Variantele de reducere a deficitului bugetar, atat cat au putut fi ele pescuite pe canale de presa, sunt prezentate pe larg in Jurnalul national.
XS
SM
MD
LG