Linkuri accesibilitate

Landsbergis


Moldova -- Traian Ungureanu, London analyst, RFE correspondent, 2007
Moldova -- Traian Ungureanu, London analyst, RFE correspondent, 2007
O intervenție eroică și solitară a lui Vitautas Landsbergis, în Parlamentul European. Lnadsbergis, un personaj incoruptibil spiritual și stautar în convingeri, a cerut un pic de umilință europeană. În plină defilare și auto-gratulare pe tema 60 de ani de la nașterea embrionului unionist european, Landsbergis a vorbit fără ezitare de nevoia de reconsiderare critică a proiectului european, pe ruinele prezente ale statului grec și cu gîndul la ruinele viitoare ale zonei euro.

Landsbergis a repetat critica dezmățului financiar grec dar, spre deosebire de atîția alți comenntatori, n-a încheiat aici. Landsbergis a rostit clar, în fața unei audiențe largi și selecte, cuvinte pe care multă lume le gîndește, fără să le facă publice. Tragedia greacă - a spus Landsbergis - nu e greacă sau numai greacă.

Dezastrul e o coproducție europeană în care băncile și guvernele greman, austriac, francez și italian au jucat un rol enorm. Nesăbuința greacă a fost ani de zile finanțată de credit european instantaneu și necondiționat.
Landsbergis a revenit la una din temele pe care le-a menționat frecvent în dezbaterile parlamentare de la Bruxelles: criza euroepană a valorilor, criza de fond care subscrie criza economică.

Noua religie a iresponsabilității a învățat societățile occidentale să trăiască în iluzia prosperității obligatorii. Relația între cheltuieli și fonduri a fost distrusă. Prețul și valoarea obiectelor și-au pierdut sensul rațional și au intrat în rîndul automatismelor insesizabile. Nimic nu mai costă, pentru că nimic nu mai e inaccesibil. Acest derapaj spre irelevanță economică și iraționalitate la nivel de masă e prroblema de rezolvat.

Intervenția lui Lansbergis n-a trecut chiar neobservată dar a fost clasata, ca în atîtea alte rînduri, la capitolul „iar a vorbește Landsbergis“. Cineva va avea mult de pierdut din simplă neatenție la cuvinte incommode. Cu siguranță, nu Landsbergis, Primul Președinte al Lituaniei libere, omul care n-a clipit în fața tancurilor sovietice, nu mai are ce pierde, tocmai pentru că e sigur pe valori.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG