Linkuri accesibilitate

Sofia: proiect de rectificare bugetară


Boyko Borisov
Boyko Borisov

Cheltuielile administrației de stat vor fi reduse cu 20 de procente

Pentru a încheia anul cu un deficit sub 3 procente din PIB, guvernul partidului centrist GHERB, condus de ex-generalul de politie Boiko Borisov, va rectifica bugetul în aceasta luna. Propunerea va fi introdusa în parlament chiar astazi, a anuntat Borisov.

Cheltuielile administratiei de stat vor fi reduse cu 20 de procente, fata de 10 cat a prevazut varianta initiala a planului anticriza, cu o singura exceptie – internele cu o reducere de numai 13 procente.

În acest mod vor fi economisite peste 900 de milioane de leva – 460 de milioane de euro. Sînt asteptate alte 250 de milioane de euro din accize. Aprilie s-a încheiat cu surplus bugetar de 116 de milioane.

Va fi rectificat, cu 220 de milioane de leva, în sus, bugetul Casei nationale de sanatate, vor fi finantate marile proiecte de infrastructura – autostrazile Tracia, Marita si Liulin, metroul si magistrala de centura din Sofia, podul Vidin-Calafat, sala nationala polivalenta. Armata va primi 300 de milioane pentru elicoptere Kouger. 116 de milioane de leva se vor duce sub forma de subventii la producatorii de tutun. Cu 148 de milioane de leva va fi majorat bugetul social. 50 de milioane în plus vor primi constructorii turci ai autostrazii Liulin, 30 de milioane vor merge pentru autostrada spre Turcia.

Concomitent cu actualizarea bugetului, Borisov a anuntat începutul unor reforme în sectoarele sanatatii publice, educatiei si in sfera sociala. TVA-ul va ramine 20 de procente.

Vad un mare paradox, a spus Borisov, de la începutul crizei economiile populatiei la banci au crescut cu 5 miliarde leva – 2,6 miliarde euro.

În ultimul sau raport, dat publicitatii astazi, FMI a salutat politica guvernului de mentinere a stabilitatii fiscale însa recomanda sa fie urmarite mai atent riscurile ce provin din politica bancilor straine ce au filiale în Bulgaria. O treime din bancile bulgare sunt proprietatea unor banci elene care duc o politica de creditare agresiva.
XS
SM
MD
LG