Linkuri accesibilitate

Interviu cu Iurie Leancă (România liberă)


Speculații în presa de la București privind posibila majorare a cotei unice de impozitare și a taxei pe valoarea adăugată

Site-ul Hotnews preia astazi interviul din Kommersant acordat de presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care a refuzat sa ia parte la manifestarile oficiale de la Moscova, din 9 mai. Ghimpu reia explicatii deja formulate: nu i se pare normal ca invitarea Moldovei cu trupe la parada militara de la Moscova sa fi fost adresata ministrului apararii si nu conducerii statului. Pe de alta parte, prezenta armatei ruse in Transnistria - ramasita a statului sovietic - ar pune sub semnul indoielii afirmatiile repetate ale Moscovei cum ca sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

Sabina Fati publica in Romania libera un interviu cu ministrul de externe moldovean Iurie Leanca, in care seful diplomatiei isi exprima fara echivoc rezervele fata de decizia lui Ghimpu. „Cand tratam subiecte atat de complicate cum este relatia cu o tara importanta trebuie sa punem emotiile deoparte”, spune Leanca, pentru care modernizarea Moldovei este o tinta ce nu poate fi atinsa prin antagonizarea partenerilor importanti ai tarii. Si Ghimpu, in interviul reluat de Hotnews, dar si Leanca, sustin ca Moldova nu este dispusa sa renunte la Transnistria. In interviul din Romania libera, ministrul de externe aduce argumentul istoric: disparitia Uniunii Sovietice a lasat Moldova intre granite care includ Transnistria si misiunea statului moldovena este acum sa conserve aceste granite. Intrebat de Sabina Fati daca autoritatile de la Chisinau intentioneaza sa intreprinda ceva pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean, arestat in Transnistria pentru inalta tradare, Iurie Leanca raspunde: la Tiraspol este „un regim anticonstitutional, unde regimul de la Chisinau nu are nicio autoritate. Si nu poate influenta lucrurile. Tot ce ne ramane noua de facut este sa luam atitudine si sa ne adresam partenerilor nostri din formatul de negocieri 5+2”.

Ziarele de la Bucuresti sunt insa foarte agitate astazi pe tema intentiilor guvernului de a majora cota unica de impozitare si/sau taxa pe valoarea adaugata. Masurile ar fi fost cerute de Fondul Monetar International, care a facut o evaluare a performantelor economiei romanesti, in cadrul acordului de imprumut stand-by. Un consilier si un fost consilier prezidential, respectiv Sebastian Lazaroiu si Sever Voinescu, au avut interventii publice care critica programul anticriza al guvernului Emil Boc.
XS
SM
MD
LG