Linkuri accesibilitate

24 de polițiști repuși în funcție - urmărirea penală continuă însă


De mai bine de un an niciun poliţist n-a fost sancţionat disciplinar, iar dosarele care merg în instanţă, au mari probleme la capitolul material probatoriu!


Ministerul de Interne îi declară nevinovaţi pe 24 din 25 de poliţişti pe care i-a suspendat din funcţie pentru că i-a suspectat că au participat la descinderea poliţiei din noaptea de 7 spre 8 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale unde se crede că a murit Valeriu Boboc. Ministrul Catan i-a spus astăzi premierului că nu existe probe care să-i inculpe pe aceşti poliţişti, iar dacă procuratura le va găsi, tocmai atunci ei vor putea fi traşi la răspundere.

Este vorba despre poliţiştii despre care se credea că ar fi participat la operatiunea surprinsa de imaginile video luate de camerele de pe guvern în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Înregistrările au fost făcute publice de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, iar primarul capitalei Dorin Chirtoacă a dat publicităţii şi numele cîtorva dintre poliţiştii pe care i-ar fi recunoscut în aceste imagini.

După o vizită-fulger a premeirului Filat la Ministerul de Interne de acum o lună, instituţia anunţa că a deschis o anchetă internă pe numele poliţiştilor cu pricina şi i-a suspendat din funcţie pe durata anchetei. Astăzi, ministrul de interne a anunţat că ministerul nu are probe care să-i inculpe pe 24 dintre poliţiştii, motiv pentru care i-a repus în funcţie prin ordinul sau. Ministrul s-a ghidat si de faptul că în dosarele procuraturii vizînd actele de tortură din 7 aprilie, cei 24 figurează în calitate de martori. Doar un ofiter de politie, Ion Perju ramine a fi suspectat de procuratură că ar fi aplicat o lovitura aparent fatala lui Valeriu Boboc. Prin urmare şi suspendarea din funcţie rămâne valabilă.

Ministrul de interne, Victor Catan: „Cu toate că au fost repuşi în funcţie, asta nu înseamnă că ei sunt eliberaţi de urmărirea penală. Pur şi simplu, am respectat codul muncii, care permite ca anchetă de serviciu să dureze doar o lună. În acest timp, n-am acumulat probe că sunt vinovaţi.”

Premierul Vlad Filat, care astăzi, în cadrul şedinţei executivului, i-a cerut ministrului propus în funcţie de PLDM, explicaţii în legătură cu acest caz, nu si-ascuns emotiile: „De ce anchetă aveţi voi nevoie ca să vă fie clar că s-a încălcat legea. Să-mi spuneţi peste o lună că aţi depăşit termenul? Cine nu-şi face datoria – MAI sau Procuratura?”

Şi mai deranjat pare să fie primarul Dorin Chirtoacă, primul care a anuntat in aparitii publice nume ale unor poliţişti ce ar putea fi inculpate in baza înregistrărilor video: „Consider că aceşi poliţişti nu pot fi consideraţi martori. Ei nu erau acolo la plimbare, ci în exerciţiu de funcţie şi, conform legii poliţiei, erau obligaţi să oprească orice infracţiune care avea loc acolo, inclusiv maltratarea lui Boboc. Erau obligaţi cel puţin să-i acorde primul ajutor. Nu ştiu ce anchetă de serviciu s-a făcut, dar cred că cei ce semnează această anchetă, trebuie să-şi dea demisia. La fel, demnitarii care tolerează această situaţie nu au ce mai spune lumii.”

I-am cerut lui Ion Guzun, coordinator de proiecte la Institutul pentru Drepturile Omului, un comentariu pe marginea modului in care se desfasoara anchetele Procuraturii şi ale Ministerului de interne privind implicarea poliţiştilor bănuiţi de aplicarea torturii.

Ion Guzun: „Dacă nimeni nu este vinovat, atunci eu pun la îndoială calitatea acestei anchete. Ridică un mare semn de întrebare de ce au existat temeiuri pentru a deschide o anchetă de serviciu, dar nu există pentru a aplica şi sancţiuni. Sau noi facem tot la ordinul superiorului? Din punctual meu de vedere, nimeni nu-şi face treaba, nici procuratura, nici MAI. Pentru că timp de mai mult de un an nu avem nici un poliţist sancţionat disciplinar, iar dosarele care sunt şi merg în instanţă, au mari probleme la capitolul material probatoriu.”

Solicitat de noi, adjunctul procurarului general, Andrei Pîntea, a refuzat să comenteze criticile expertului: „Nu comentez nimic. O să fiţi informaţi cînd se va încheia urmărirea penală.”

Expertii criminalisti spun imaginile video trebuie să treacă o expertiză specializată, pentru a fi prezentate in instanta cu titlu de probe colaterale. Numai ca expertizarea la Bucureşti a înregistrărilor pe care se bazeaza presupusa inculpare a ofiterilor inca nu a fost încheiată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG