Linkuri accesibilitate

Puncte de vedere: Impasul modificării art. 78 din Constituție


Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Anatol Țăranu: Dacă Alianţa ar fi luat în calcul faptul că ei au la dispoziţie maximum un an şi jumătate, cred că multe dintre politicile pe care le promovează ar fi fost ajustate acestor necesităţi, adică unor alegeri anticipate iminente.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, însoţit de ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase şi de doi deputaţi ai coaliţiei de guvernământ ar urma să discute astăzi la Strasbourg cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Tema discuţiei: cele două proiecte, ale PCRM şi Alianţei, de modificare a articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova care se referă la modul de alegere a şefului statului. Scopul? O posibilă binecuvântare din partea acestei Comisii pentru o variantă a Alianţei de ieşire din coliziunea juridică în care este antrenată clasa politică.

Discutăm în această dimineaţă pe această temă, dar şi despre o realitate ce riscă să erodeze credibilitatea coaliţiei liberal-democrate cu analistul politic, doctorul în istorie şi fostul deputat Anatol Ţăranu.

Europa Liberă: Domnule Ţăranu, se pare că delegaţia moldoveană va încerca să convingă pe domnul Buquicchio şi comisia pe care acesta o conduce că referendumul privind modul de modificare a articolului despre alegerea Preşedintelui este unica mişcare bună pentru acest cub Rubik la care au ajuns politicienii moldoveni. Câţi sorţi de izbândă vedeţi în această încercare?

Anatol Ţăranu: „Comisia de la Veneţia deja s-a expus o dată pe marginea acestei probleme şi a spus foarte clar că nu prea vede posibilitatea de a modifica art. 78 prin intermediul unui referendum. Comisia de la Veneţia este puţin probabil că îşi va schimba părerea, chiar reieşind din faptul că în Chişinău se intensifică situaţia referitor la blocajul constituţional. Comisia de la Veneţia se conduce în exclusivitate de considerente juridice şi nu ia în considerare problematica politică, şi este normal. E vorba despre o notă pe care trebuie să o dea juriştii şi nu politicienii. Din acest punct de vedere este puţin probabil că delegaţia noastră va putea să obţină acceptul Comisiei de la Veneţia privitor la schimbarea art. 78 prin referendum”.

Europa Liberă: Comisia de la Veneţia, domnule Ţăranu, nu crede nici în lacrimi, nici în alte argumente decât cele juridice… Dar cum în acest caz credeţi că se mai poate ieşi din acest impas care asigură - ca un perpetuum mobile - dezamăgiri ale candidaţilor la preşedinţie, precum şi noi şi noi alegeri anticipate…

Anatol Ţăranu
: „Eu cred că greşeala de calcul a fost comisă chiar la început, când Alianţa pentru Integrare Europeană planificând strategiile pentru un timp relativ îndelungat, ajungând la concluzia că ar putea să guverneze timp de patru ani cu această majoritate şubredă în condiţiile când în Parlament se păstrează o fracţiune parlamentară comunistă foarte puternică şi închegată, cu toate că ei au pierdut cinci mandate, au reuşit să oprească procesul de dezintegrare a fracţiunii. Din acest punct de vedere, încercarea de a guverna în aceste condiţii desigur că a fost o eroare. De aici se trag şi toate celelalte erori şi acestea, în mare parte ţin de acele politici care au fost aplicate de AIE pe parcursul acestui an.

Dacă Alianţa ar fi luat în calcul faptul că ei au la dispoziţie un an, maximum un an şi jumătate, eu cred că multe dintre politicile pe care le promovează ar fi fost cu totul de altă natură şi ar fi fost ajustate acestor necesităţi, adică unor alegeri anticipate iminente. Faptul că cineva în Alianţă a crezut că se poate guverna patru ani în aceste condiţii, a fost e eroare care a dus şi la alte erori grave şi a şubrezit considerabil imaginea Alianţei în electorat. Acum, sondajele sociologice atestă un lucru mai puţin plăcut pentru Alianţă iar alegerile anticipate cu toate calculele care au fost făcute se apropie cu iminenţă”.

Europa Liberă: Ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry, domnule Ţăranu, a declarat ieri că alegerile sunt inevitabile „ca şi moartea”. Nu se ştie, dacă aceste alegeri vor aduce şi o soluţie, dar cel puţin există – iată - o consolare… Ce-a mai spus, însă, domnul Chaudhry, e că birocraţia şi corupţia rămân în continuare nişte grave probleme nerezolvate… De ce credeţi că Alianţa n-a reuşit prea multe în acest sens, dacă împărtăşiţi opinia diplomatului american?

Anatol Ţăranu
: „Sunt de acord cu ambasadorul Chaudhry, are perfectă dreptate când vorbeşte despre iminenţa alegerilor, în democraţie altfel nu poate fi. Problema este de ce Alianţa a comis aceste erori pe parcursul acestor luni. Repet, a fost o eroare de caclcul de la bun început, s-a încercat să se guverneze pe parcurs de patru ani în condiţiile imposibile de astăti, de aici vine şi acel buget auster, de aici vin şi msurile mai puţin populare de reformare economică, atunci când nu ai suficient timp nu mergi la măsuri drastice de felul acesta, altfel pierzi perspectiva: nu poţi să câştigi alegerile anticipate şi atunci toată tactica şi strategia referitoare la reforme nu are niciun rost dacă poţi să pierzi puterea. Aceasta a determinat Alianţa să facă aceste greşeli – încercarea de a guverna patru ani”.

Europa Liberă: Dle Ţăranu, dar lipsa de măsuri mai energice prin care s-ar combate corupţia tot sunt atribuite la greşeli ale Coaliţiei?


Anatol Ţăranu: „Nici nu prea am văzut măsuri foarte cooerente în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Corupţia nu poate fi combătută pe parcursul a câtorva luni. Este vorba de nişte politici de lungă durată aplicate gradual, care necesită eforturi enorme din partea guvernării dar şi din partea societăţii per ansamblu. Guvernarea nici nu putea în aceste şase luni să obţină nişte rezultat palpabile în această direcţie.

Problema iarăşi constă în următoarele: Ai o perspectivă îndelungată pentru a aplica nişte măsuri deseori puţin populare în societate sau nu ai acest timp şi atunci nu aplici, cel puţin deocamdată, aceste măsuri care nu au finalitate. Liderii noştri politici îşi permit luxul să vorbească că iată, nu pot să facă alegeri anticipate pentru că acest lucru ar putea să ducă la acelaşi blocaj constituţional şi nu va fi ales preşedintele, etc. Păi staţi o clipă, există statul de drept sau nu? Cine a spus că democraţia este un lucru foarte plăcut, foarte uşor de aplicat.

Democraţia este un lucru foarte dur. Statul de drept spune categoric: Legea trebuie să fie respectată în toat condiţiile. Raţionalitatea politică nu poate să primeze asupra obligativităţii de a respecta buchia legii. Din acest punct de vedere toate aceste gânduri expuse în public nu prea ţin”.

Europa Liberă: Domnul Chaudhry a mai deplâns faptul că evenimentele din aprilie anul trecut nu au fost, de fapt, elucidate până acum… Dumneavoastră cum explicaţi faptul că în această privinţă aparent se bate pasul pe loc? Şi ce efect are această tergiversare în anchetă pentru imaginea actualei coaliţii de la guvernare?

Anatol Ţăranu: „Iarăşi acelaşi lucru: cineva în Alianţă crede că are foarte mult timp. După toate probabilităţile îşi spune cuvântul lipsa de experienţă politică şi incapacitatea de a judeca la rece o situaţie foarte complicată. Mulţi dintre liderii Alianţei reies din faptul că ar putea să guverneze foarte mult timp, că au la dispoziţie multe luni înainte, pot să-şi permită luxul să tergiverseze ancheta. Acum am auzit că nu există o concluzie finală, fiindcă comuniştii nu sunt de acord. Dar cine a spus că comuniştii, prin definiţie, ar fi fost de acord cu acele concluzii pe care trebuia să le facă AIE.

În Parlament, şi aceasta este o lege dură a politicii, în Parlament decide majoritatea. Desigur trebuie luată în considerare părerea minorităţii, care poate să-şi expună aparte o poziţie care îi aparţine, majoritatea însă trebuie să dea un verdict clar: ce s-a întâmplat pe data de 7 aprilie. Mai ales că, în mare măsură, partea democratică a societăţii înţelege foarte bine ce s-a întâmplat atunci. Se aşteaptă nu tertipuri jurdice ci un verdict politic categoric, care trebuie să vină din partea unei comisii parlamentare. Faptul că se tergiversează va avea consecinţe foarte grave şi în mare parte, aceste consecinţe vor fi de natură electorală”.

Europa Liberă: Domnule Ţăranu, vă mulţumim. Analistul politic şi doctorul în istorie Anatol Ţăranu a fost împreună cu noi în această dimineaţă.

XS
SM
MD
LG