Linkuri accesibilitate

Cenușa vulcanică va duce la lărgirea interoperabilității transportului european


Comisarul UE Siim Kallas
Comisarul UE Siim Kallas

Reuniune extraordinară a miniștrilor transporturilor din țările Uniunii Europene

Vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu industria transporturilor Siim Kallas a prezentat astazi in cadrul unei intalniri extraordinare cu ministrii de resort din Uniunea Europeana cateva dintre masurile pe termen scurt pe care executivul european le va lua pentru a diminua efectele cauzate de eruptia vulcanului din Islanda asupra companiilor din acest sector.

Anularea a peste 100 000 zboruri a blocat in aeroporturi in jur de 10 millioane de pasageri, a anuntat comisarul. In cifre aceasta s-ar traduce in pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene, potrivit asociatiei internationale de transport aerian.

Comisia Europeana a propus ministrilor un plan de masuri in 3 puncte care se refera la managementul crizei, sprijin la nivel european pentru industria de transport aerian de pasageri si schitarea unor planuri de mobilitate paneuropene.

Daca in ceea ce priveste managementul crizei, principala misiune a tarilor membre ar urma sa fie urgentarea punerii in functiune a Cerului unic european, cea de-a doua masura se refera si la posibile ajutoare de stat oferite companiilor de transport aerian. In acest caz ajutoarele vor trebui sa fie oferite in mod uniform in baza unor criterii egale.

In orice caz, Comisia Europeana a facut clar faptul ca va examina in mod favorabil astfel de masuri si ca va lansa, daca este cazul, un ghid de acordare a acestor ajutoare.

Nu in ultimul rand, planul propus de Comisia Europeana, si aprobat de ministrii transporturilor, abordeaza si alternativele de transport pentru pasagerii care nu mai pot zbura cu avionul. Cu alte cuvinte, tarile membre si Comisia Europeana vor lucra la largirea interoperabilitatii transportului european, in asa fel incat daca aeroporturile nu sunt functionale pasagerii sa fie directionati catre trenuri, autobuze sau transportul pe apa.
XS
SM
MD
LG