Linkuri accesibilitate

Raportul comisiei Nagacevschi - ce împiedică examinarea lui în Parlament?


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Comuniștii au o opinie separată, iar partidele din Alianța pentru Integrare Europeană nu au luat o decizie finală

Parlamentul nu a dezbătut nici astăzi raportul comisiei Nagacevschi privind elucidarea tulburărilor din aprilie 2009, raport care a ajuns pe masa biroului permanent al parlamentului şi în presă, dar nu şi pe ordinea de zi a şedinţelor legislativului. De ce tărăgănează Parlamentul examinarea acestui raport?

Vitalie Nagacevschi, preşedintele comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, ne-a spus astăzi că cei patru deputati comunişti din comisie nu sunt de acord cu constatările raportului si vor formula o opinie separata.

Vitalie Nagacevschi: „Comuniştii nu sunt de acord cu conţinutul raportului”

Deputatul a evitat sa vorbeasca despre concluziile raportului, pe motiv ca ele nu sunt definitive si ar putea fi modificate in urma dezbaterilor.

Se pare însă că nu doar comuniştii se opun dezbaterii raportului, ci şi unele componente ale Alianţei, care au opinii diferite referitoare la constatările pe care trebuie să le formuleze documentul, aşa cum a lăsat de înţeles

Vitalie Nagacevschi: „Maine va avea loc şedinţa Alianţei şi sper foarte mult ca să fie luată o decizie finală. Fracţiunile parlamentare vor să examineze acest raport fiecare în parte”.

Obiecţii pe marginea raportului ar putea formula PL-ul lui Mihai Ghimpu, aşa cum ne-a declarat astăzi reprezentantul acestui partid în comisie, deputatul Gheoghe Brega.

Există informaţii că nu este în totalitate de acord cu concluziile raportului şi PD-ul lui Marian Lupu, dar democraţii nu au confirmat deocamdată această informaţie.

L-am întrebat însă pe comunistul Vadim Mişin, care este vice-preşedinte al comisiei, cu ce parte a raportului nu sunt de acord colegii săi de partid: „Din unul şi acelaşi material factologic, atît noi, cît şi ei, facem concluzii diferite. Noi considerăm că a fost o tentativă de lovitură de stat, că sunt organizatori, provocatori, executanţi, pe care procuratura trebuie să-i găsească şi să-i tragă la răspundere. Ei vor să pună toată vina pe umerii poliţiei. Că poliţia este proastă şi a comis violenţă. Da, suntem de acord că au existat abuzuri, dar doar parţial. Trebuie identificaţi cei vinovaţi şi pedepsiţi.”

Vom preciza că ex-preşedintele Vladimir Voronin este unul dintre demnitarii care au refuzat să depună mărturii la comisia de anchetă. Nagacevschi spune că în lipsa acestor mărturii, procuratura va trebui să stabilească dacă fostul preşedinte poartă vreo vină pentru cele întâmplate. Însă: „Dacă merge o maşină şi se comite un accident, cine este vinovat dacă nu şoferul. Cine era la cîrma statului atunci?,”

Vom mai adăuga că o parte a raportului, cea inserînd recomandările formulate pentru instituţiile represive ale statului, a ajuns în presă înainte să fie supus dezbaterilor în legislativ, dar Nagacevschi spune că nu cunoaşte nimic despre cum a avut loc această scurgere de informaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG