Linkuri accesibilitate

CC avizează pozitiv proiectul de amendament constituțional înaintat de AIE


Parlamentul poate, în decurs de 6 luni, examina cele două propuneri privind schimbarea modului de alegere a preşedintelui ţării după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv şi proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană de modificare a articolului 78 din Constituţie.

Alianţa propune ca preşedintele să fie ales prin vot direct. Opoziţia comunistă propune să se rămână la alegerea indirectă dar parlamentul să aibă 3 runde de vot, la ultima fiind necesară o majoritate simplă.

Problema rămâne în parlament, pentru că amendarea constituţiei cere o majoritatre de 2/3 sau cel putin 67 de voturi , majoritatea de care nu dispune nici AIE , nici opoziţia comunistă.

Pe de altă parte, parlamentul trebuie dizolvat pe 16 iunie, după cum preciza si Mihai Ghimpu astăzi: „Dar ce facem noi dupa 16 iunie? Eu sunt obligat sa dizolv parlamentul. Anuntarea alegerilor parlamentare fara schimbarea mecanismului, înseamna revenirea la blocajul constitutional”

Preşedintele Mihai Ghimpu se află miercuri la Strasbourg, pentru discuţii cu experţii comisiei de la Veneţia. Ghimpu a precizat că nu va sprijini o soluţie sau alta ci doreşte să se găsească o soluţie care să garanteze că după alegerile anticipate ”nu vom avea probleme cu mecanismul de alegere a șefului ”.

La Strasbourg vor mai pleca preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi Ion Pleşca, vicepreşedintele acestei comisii Aurel Băieşu, precum şi ministrul justiţiei Alexandru Tănase.
XS
SM
MD
LG