Linkuri accesibilitate

Cu dilema constituțională în proțap - Mihai Ghimpu la Strasbourg


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele interimar va încerca să obțină consimțămîntul Comisiei de la Veneția pentru organizarea unui referendum

Curtea Constituitionala considera ca ambele variante propuse de politicienii moldoveni, atit de comunisti cit si de partidele Aliantei pentru Integrare Europeana, nu contravin Constitutiei, dar s-a mai facut oare astfel un pas inainte catre depasirea actualei crize constitutionale din Moldova sau nu ?

Inainte de plecare in asta seara la Strasbourg pentru ultimele consultari cu membrii Comisiei de la Venetia in vederea solutionarii crizei politice din Moldova, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat ca va prezenta europenilor ambele proiecte, dar va incerca sa obtina consimtamantul Comisiei pentru organizarea unui referendum in cadrul caruia cetatenii sa decida daca are sau nu nevoie R. Moldova de noi alegeri si cum trebuie ales presedintele.

Iata cum a explicat Mihai Ghimpu aceasta pozitiei a sa: „Ambele proiecte prevad modificarea constitutiei de catre Parlament si aceasta inseamna doar peste sase luni, adica la toamna. Ce facem noi dupa 16 iunie, când eu ca presedinte sunt nevoit sa dizolv parlamnetul. Daca dizolv Parlamentul, va trebui sa mergem in alegeri fara modificarea Constitutiei si nu exista nici o garantie ca lucrurile se vor schimba. Sunt probleme pe care trebuie sa le discutam. Trebuie sa stim care este drumul corect al nostru.”

L-am intrebat pe Mihai Ghimpu cum va proceda daca recomandarile Comisiei de la Venetia nu vor fi in unison cu calea aleasa de alianta: „Daca Comisia zice nu, atunci va depinde de decizia comunistilor – vor vrea ei sau nu sa accepte modificarea articolului 78 in actualul Parlament.”

Solicitat de noi, deputatul comunist Vadim Misin, unul din liderii PCRM, ne-a spus ca fractiunea sa este gata sa accepte modificarea art. 78 in actualul legislativ, adica inainte de alegerile anticipate: „Daca ei sunt de acord sa mearga pe varianta propusa de noi, atunci noi suntem gata sa ne asezam la masa de negocieri ca sa discutam detaliile.”

Anterior insa, comunistii spuneau ca schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui poate sa astepte pina dupa alegeri. L-am intrebat pe Vadim Misin ce i-a facut sa-si schimbe pozitia: „Niciodata nu am spus noi asta. si anterior, si acum noi spunem – modificarea poate avea loc atat inainte de alegeri, cit si dupa.

Europa Libera: Daca am inteles correct, fractiunea comunista este gata sa voteze in actualul Parlament pentru modificarea acestui articol?

Vadim Misin: „Suntem gata.”

Nu toti membrii Aliantei au insa incredere ca PCRM-ul se va tine de cuvint, asa cum ne-a declarat astazi Serafim Urecheanu, liderul AMN: „Multi au incredere ca comunistii nu mint. Dar eu am deplina convingere ca nu putem sa avem incredere in ei. Eu in general propun sa intocmim un document, sub monitorizarea institutiilor internationale, prin care comunistii sa se angajeze sa voteze in noiembrie proiectul de amendare a Constitutiei pe care il vom negocia.”

Asadar, Alianta vrea anumite garantii. La rândul lor, si comunistii vor sa se asigure ca alegerile anticipate vor avea loc. Tocmai de asta, ei insista ca proiectul lor de amendare a Constitutiei sa devina valabil intr-o noua legislatura, asa cum ne-a spus Vadim Misin: „CC a obiectat proiectului nostru ca el nu trebuie sa conditioneze alegerea presedintelui prin existenta obligatorie a cel putin doi pretendenti si nici sa se prevada dizolvarea legislativului in caz de nealegere a sefului statutului dupa cele trei tururi de scrutin. Cu astea noi suntem de acord. Dar vom insista sa ramâna conditia ca noua redactie sa intre in vigoare incepind cu viitoarea legislatura”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG