Linkuri accesibilitate

Moldova pe drumul informatizării - un bilanț de stadiu


Alexandru Oleinic
Alexandru Oleinic

Alexandru Oleinic: Internet în bandă largă, asta se are în vedere accesul la internet și prin internet la toate serviciile, noi avem în jurul la 4,6 procente acoperirea.”


Moldova are de recuperat în domeniul comunicațiilor și al informatizării - o discuție între Valentina Ursu și ministrul de resort, Alexandru Oleinic:

Europa Liberă: Domnule ministru, la ce nivel se află astăzi procesul de informatizare a Republicii Moldova, comparativ cu alte state?

Alexandru Oleinic: „Dacă e să luăm telefonia mobilă, noi astăzi avem trei companii, trei operatori – Orange, Moldcell şi Moldtelecom-ul, acoperă în jurul la trei milioane şi jumătate de populaţie, consumatori de telefonie mobilă. Dacă vorbim de internet, desigur, că aici avem încă foarte mult de lucrat. Internet în bandă largă, asta se are în vedere accesul la internet, prin internet la toate serviciile, noi avem în jurul la 4,6 procente acoperirea.”

Europa Liberă: E mic procentul.

Alexandru Oleinic
: „E foarte mic procentul, fiindcă în comunitatea europeană astăzi este în jur de 20 de procente. Desigur că este mic.”

Europa Liberă: Am fost mai recent în ţările Uniunii Europene şi deseori mă întrebau: cât costă abonamentul lunar pentru internet şi când le spuneam cât achităm noi, aici în Moldova, ei ziceau că preţul este foarte costisitor. Cum explicaţi acest tarif mare?

Alexandru Oleinic: „Foarte corect. Preţul la internet este foarte mare. De aceea noi şi primul pas care l-am făcut e liberalizarea pieţei şi accesul liber la conectarea internaţională. Noi am depăşit deja etapa aceasta. Avem astăzi încă doi operatori, Orange-ul şi Starnet-ul, care au conecatre internaţională. Până acum domina pe piaţă Moldtelecom-ul şi, desigur, că în urma liberalizării aşteptăm preţuri cu mult mai joase la internet.”

Europa Liberă: Peste ce perioadă?

Alexandru Oleinic: „Sper, că în două-trei luni de zile consumatorul va simţi destul de bine, fiindcă chiar acum unele companii fac promovare a serviciilor la preţuri destul de accesibile. Desigur, că aici este problema: cu cât mai mici o să fie preţurile, cu atât mai mare o să fie accesul. Dacă să iei după telefonia mobilă, noi în anii 2001-2002 preţul la telefonie mobilă era de cinci ori mai mare decât avem astăzi. Astăzi apar deja servicii, că fiind consumator al unui operator dintr-o dată primeşti şi telefon mobil, când serviciul acesta în ţările europene era în anii 95. Desigur, că întârziem.

Dar noi avem un avantaj mai mare, fiindcă avem posibilitate, luând experienţa altor ţări în implementarea tehnologiilor informaţionale, să nu repetăm greşelile altor ţări. Este necesar, cu pregătirea cadrului legal, cu analiza la toate reglementările care sunt în piaţă, şi cu pregătirea accesului operatorilor egal. Ca să aibă acces şi la conectările internaţionale şi bucla locală, să fie egale pentru toţi. Şi atunci, într-adevăr, accesul cetăţeanului şi preţul serviciului va fi corespunzător cu ţările europene.”

Europa Liberă: Internetul a ajuns în fiecare sat din Moldova?

Alexandru Oleinic: „S-a mărit, desigur, accesul la internet.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi în secolul 21 o localitate rurală fără internet?

Alexandru Oleinic: „Un eveniment bun, care poate să ne garanteze, că în timpul apropiat vom avea în toate localităţile internet pe bandă largă, acesta este acoperirea de către Moldtelecom, prin intermediul fibrei optice, astăzi în jurul la 75 de procente din localităţi. Aceasta intră în planul investiţional, care au ei pe 2010-2011, în legătură cu mărirea accesului la telefonie fixă şi schimbarea staţiilor digitale. Şi cu ajutorul deja existenţei a fibrei optice în localităţi noi o să aducem internetul cât mai aproape de cetăţean. Şi accesul va fi posibil pentru orice cetăţean.”

Europa Liberă: De ce insist asupra acestui aspect? Pentru că, din moment ce nu există internet, birocraţia e mai mare. Din moment ce nu există internet, admitem că se fac falsificări în timpul campaniilor electorale şi multe, multe alte.

Alexandru Oleinic: „Accesul la informaţie statul trebuie să-l garanteze pentru orice cetăţean. Ne-am pus ca sarcină, ca în cei mai apropiaţi un an, doi să acoperim posibilitatea de acces pentru orice cetăţean, care doreşte să aibă conectare la internet. Asta este o necesitate. Că având informaţia, cetăţeanul şi mai uşor poate să se orienteze în depăşirea şi a crizei economice, şi accesul la serviciile care sunt prestate de către stat, şi accesul la legislaţia care există în ţară şi la toate celelalte informaţii, de care el are necesitate.

Noi astăzi deja am lansat un proiect, prin intermediul căruia facem o reţea unică a tuturor oficiilor poştale, care sunt în ţară. Poşta Moldovei, prin intermediul oficiilor sale, acoperă în jurul de 1 150 de localităţi din ţară. Şi unind toate oficiile poştale într-o reţea unică prin fibra optică, vom permite ca cetăţeanul, venind la oficiul poştal, să aibă acces la toate serviciile care sunt în ţară, începând de la Internet, Skype, copierea documentelor, accesul la toate serviciile, care sunt prestate de către structurile de stat: oficiul stării civile, secţiile de documentare a populaţiei, ş.a.m.d. Toate să fie primite prin intermediul oficiilor poştale. În afară de aceasta, desigur, de la oficiul poştal, unde există fibra optică, fiecare cetăţean în localitate, ar putea să-şi tragă internet şi să aibă internet în casă. În afară de aceasta, strategia de trecere de la televiziunea terestră, analogică, la cea digitală iarăşi va crea condiţii, ca cetăţeanul să aibă acces la informaţie, care, într-adevăr, va micşora esenţa crizei economice şi va mări accesul lui la informaţia necesară.”

Europa Liberă: Dacă ne referim un pic şi la activitatea Moldtelecom-ului. Se zice, că e una dintre instituţiile, care are cele mai mari beneficii. Pe de altă parte, câte investiţii reuşeşte să facă Moldtelecom? Şi, nu în ultimul rând, de ce se vorbeşte, că sume mari de bani se spală la Moldtelecom?

Alexandru Oleinic: „Moldtelecom trebuie privit din mai multe aspecte. În primul rând, Moldtelecom are un şir de categorii de cetăţeni în ţară, la care serviciile prestate sunt sub preţul de cost al serviciilor, sau sunt prestate gratis, un număr concret de minute. În afară de aceasta, prin intermediul Moldtelecom-ului sunt implementate cele mai noi tehnologii, care sunt astăzi. Şi dacă e să ne uităm la planul investiţional, care-l au ei pe viitorii patru ani de zile, este un plan foarte ambiţios. Şi un plan care, într-adevăr, va da posibilitate ca accesul la internetul şi pe bandă largă, şi la serviciile prin telefonie mobilă, şi la serviciile pe telefonie fixă, care este unicul astăzi operator în ţară, care alocă aşa fel de telefonie fixă. Şi telefonia fixă este tot timpul în pierdere, asta este o cerinţă obligatorie.”

Europa Liberă: De asta acum şi intenţionaţi să majoraţi tariful?

Alexandru Oleinic: „Nu, nimeni nu vorbeşte acum de majorarea tarifului la telefonia fixă. Şi, în genere, vreau să vă spun că Moldtelecom-ul...”

Europa Liberă: S-a vorbit, domnule ministru. Se spunea, că convorbirile naţionale vor fi mai scumpe, se vor majora tariful. Iar pentru cele internaţionale ar putea să se diminueze.

Alexandru Oleinic: „Eu acum vreau să spun, că toate investiţiile care vor fi efectuate de către Moldtelecom vor fi îndreptate, în primul rând, spre micşorarea costurilor serviciilor care vor fi prestate de Moldtelecom.”

Europa Liberă: Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice a depistat grave încălcări.

Alexandru Oleinic: „A anunţat depistarea încălcărilor. Dar, până la urmă, ancheta şi instanţa de judecată determină cine sunt vinovaţi.”

Europa Liberă: 80 de milioane e o sumă frumuşică.

Alexandru Oleinic: „Este o sumă foarte mare şi foarte mult doresc, ca responsabilii din organele de drept să găsească vinovatul, cine a putut să-şi permită, să prejudicieze statul cu aşa sume enorme, fabuloase. Dar totuşi, Moldtelecom rămâne una dintre cele mai mari întreprinderi care are statul şi prin intermediul Moldtelecom-ului, suntem convinşi, că vom putea aduce cetăţeanului toate serviciile, care-i sunt necesare.

Şi eu vreau să vă spun şi altceva: până la 1 ianuarie dacă Moldtelecom-ul era unicul operator, care avea conectare internaţională, acum el deja este demonopolizat. Noi mai avem operatori de aceştea şi, într-adevăr, Moldtelecom trebuie să dea din coate pentru a se menţine pe piaţă. Şi mai ales că perspectiva întreprinderii este clară, fiindcă nu este întrodus în programa de privatizare. Când va fi asta, când se va întâmpla, când va fi gata Moldtelecom ca să fie supus privatizării, asta va arăta timpul şi piaţa. Într-adevăr acum este, părea mea, este încă prematur. Dar asta poate să se întâmple în orice an, oricând. Important e ca investiţiile efectuate să aducă serviciul cât mai accesibil pentru cetăţeni.”
XS
SM
MD
LG